Referendum u RS: Podele stigle i do Brisela

Vlasti Republike Srpske nastavljaju pripremu referenduma o Danu Srpske, zakazanog za 25. septembar.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2016.

16:22

Default images
Foto: Tanjug

Odbor za ustavna pitanja skupštine Republike Srpske odgovorio je Ustavnom sudu BiH da odluka o raspisivanju referenduma ne krši Ustav. Odbor traži da akcenat bude na stavljanju van snage ove Odluke Ustavnog suda.

Odbor za ustavna pitanja skupštine Srpske odlučio je da se ide dalje, pa je Komisija za sprovođenje referenduma rekla i - kako dalje. Posebno zbog toga što institucije iz Sarajeva ne žele da dostave podatke o biračima.

“Veliki broj državnih institucija ima segment tih informacija. Naravno ona institucija koja je ključna kada je reč o stvaranju centralnog biračkog spiska, pre svega u njegovom zakonskom procesu, je Ministarstvo unutrašnjih poslova”, kaže Siniša Karan, predsednik Komisije za sprovođenje referenduma u RS.

Referendum je zato tema i u Briselu. Tamo je predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, a posle sastanka sa Johanesom Hanom, evropski komesar podsetio je Banjaluku na pravne principe.

“Treba poštovati odluke suda, a posebno Ustavnog suda koji je po definiciji najviši sud u zemlji. Referendum može imati samo konsultativni karakter i važno je da on ne odvuče pažnju sa ozbiljnih ekonomskih izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće”, kaže komesar za proširenje EU Johanes Han.

Slična poruka o važnosti odluka Ustavnog suda stigla je i sa državnog nivoa Bosne i Hercegovine - sagovornik Johanesa Hana referendum jasno opisuje.

“Reč je o političkoj avanturi koja pre svega ima za cilj partikularne političke interese, imajući u vidu da se Bosna i Hercegovina nalazi u predizbornoj kampanji. Odluke Ustavnog suda daju jasne smernice na koji će se način taj referendum na kraju završiti”, kaže predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Odgovorio im je predsednik Republike Srpske. Milorad Dodik tvrdi da će odluka koju narod Republike Srpske donese na referendumu o Danu republike imati veću pravnu snagu od odluke Ustavnog suda BiH. Pojašnjava i da se referendumom sprovodi odluka suda koji je rekao da skupština treba da pronađe način da se realizuje odluka koju je ovaj sud doneo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: