Anketa: Merkel gubi podršku, desničari sve jači

Podrška nemačkih građana vladajućoj konzervativnoj koaliciji kancelarke Angele Merkel je opala, a anti-imigracionoj AfD porasla, pokazala je najnovija anketa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.09.2016.

00:25

Default images
Thinkstock

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja agencije Forsa, vladajuća koalicija demohrišćana i socijaldemokrata ima podršku 33 odsto anketiranih, što je dva procentna poena manje u odnosu na prethodnu nedelju i čak osam poena manje prema istom periodu prošle godine, preneo je Rojters.

Istovremeno je podrška AfD-u porasla na 12 odsto, što je drugi po veličini procenat podrške od početka godine.

Anketa, koja je sprovedena oko godinu dana uoči sledećih saveznih izbora, ukazuje na rastuće nezadovoljstvo Merkelovom, kancelarkom već više od jedne decenije, otkad je pre godinu dana donela odluku da usvoji politiku otvorenih vrata prema izbeglicama.

Oko milion migranata, od kojih mnogi dolaze iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana, stiglo je tokom prošle godine u Nemačku, što je kod građana te zemlje izazvalo strepnje oko troškova njihovog prihvata i integracije, a takođe je izazvalo rast podrške desničarskoj AfD.

Anketa Forse je pokazala i da je podrška svim drugim strankama ostala nepromenjena, pa tako i Socijal-demokratskoj stranci (SPD) koja je deo vladajuće koalicije, a ima podršku 22 odsto građana.

Ispitivanje javnog mnjenja je takođe pokazalo da 62 odsto građana smatra da nova strategija vlade u Berlinu, koja uključuje mere predostrožnosti za scenarije poput terorizma, hemijskog oružja i sajber napada, uključujući pravljenje zaliha hrane i vode, bezrazložno podstiče paniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: