Bez podrške Srbije za referendum

Predsednik i premijer Srbije nisu pružili podršku zvaničnicima Republike Srpske oko referenduma, ali nisu hteli ni da utiču na njihov stav.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.09.2016.

14:45

Bez podrške Srbije za referendum
Foto: Tanjug

To se navodi u zajedničkoj izjavi Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića objavljenoj nakon sastanka u Predsedništvu.

Kako se navodi, državni vrh Srbije nije pružio podršku, ali "ni na koji način nije želeo da utiče na promenu stavova legalno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma".

"Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije", navodi se u saopštenju.

Sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Vučića trajao je od 14:30 do 16 časova, a održan je zbog situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS.

"Osnovna tema razgovora bila je očuvanje stabilnosti i mira u regionu. Predsednik i premijer istakli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

Na sastanku su bili član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, predsednik RS Milorad Dodik, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

Srpski premijer rekao je ranije da ne vidi svrhu ovog sastanka, uz ocenu da su politički lideri u RS "već unapred doneli svoje odluke".

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike 9. januaru i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Sa stavom Saveta nije saglasna Rusija.

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. septembar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: