Vučić: Poštujem Junkera, ali ne podnosim lažne simetrije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da govori o odgovoru Evropske komisije na njegovo pismo, ali je naveo da poštuje Žan-Kloda Junkera.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2016.

09:49

Vučić: Poštujem Junkera, ali ne podnosim lažne simetrije
Foto: Tanjug

Vučić je istakao da poštuje predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, ali da “ne podnosi lažne simetrije“.

"Neću ništa da kažem, jer Junkera izuzetno poštujem. O sadržaju pisma neću ništa da govorim. Ne podnosim kada se sve poistovećuje i kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, mislim da to svi časni ljudi teže podnose", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je to prećutano "ne zato što smo slabi, već zato što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti".

"To je i odgovor na dileme zašto nećemo da odgovaramo ni Hrvatskoj, ni bilo kome drugom. Za narod i za državu su nam rekli da je 'šaka jada', ne za nekog političara, i to smo prećutali", podsetio je.

On je zaključio da bi svakako najviše poena dobio "kada bi brutalno odgovorio", ali da on to neće, jer hoće da brine o budućnosti.

Da podsetimo, Vučić je Junkeru i visokoj predstavnici Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu uputio pisma u kojima je ukazao na situaciju u regionu i neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

Junker je u odgovoru na to pismo naglasio da su dobri susedski odnosi i regionalna saradnja, kao i pomirenje, fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali isto tako i sve države članice Unije u regionu.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da Evropska unija nastavlja da drži glavu u pesku, u osvrtu na odgovor Evropske komisije na pismo premijera Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: