"Nije tačno što kažu SAD, Turska ne prihvata prekid vatre"

"Turska ne prihvata prekid vatre s kurdskim milicijama u Siriji, što su objavile SAD", rekao je turski ministar za evropske poslove Omer Dželik.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

11:43

(Foto: Thinkstock.com)

Američka vojna komanda za Bliski istok saopštila je sinoć da su se turske snage koje su pokrenule operaciju na severu Sirije i kurdski borci saglasili da obustave neprijateljstva da bi se usredsredili na borbu protiv džihadista Islamske države.

"Mi ni pod kojim uslovima ne prihvatamo kompromis ili prekid vatre između Turske i kurdskih elemenata, što objavljuju neki portparoli stranih zemalja", rekao je Dželik.

"Republika Turska je suverena i legitimna država i ne može da se stavlja u isti rang s jednom terorističkom organizacijom", dodao je ministar, pominjući Partiju demokratskog jedinstva (PYD), kurdsku partiju u Siriji, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska je pre nedelju dana počela vojnu operaciju na severu Sirije protiv Kurda i ID. SAD od tada pokušavaju da spreče eskalaciju sukoba pošto su i Turska i kurdske snage njeni saveznici u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Portparol američke vojne komande na Bliskom istoku, pukovnik Džon Tomas, rekao je sinoć za Frans pres da su dobili uveravanja da će sve strane obustaviti neprijateljstva i da će se usredsrediti na borbu protiv Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: