Turska: EU sprovodi kulturni rasizam

Turski ministar za evropska pitanja ocenio je da su izjave evropskog komesara Gintera Etingera o "nerealnim nastojanjima Turske da uđe u EU" kulturni rasizam.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

10:35

Turska: EU sprovodi kulturni rasizam
Foto: Getty Images

Ministar Omer Čelik je reagovao na izjavu Nemca listu "Bild" u kojoj je ocenjeno da "dok je na vlasti Redžep Erdogan ne može biti govora u pristupanju Turske EU".

Odnosi Turske i Evropske unije su dodatno zategnuti nakon pokušaja puča u toj zemlji, ali i nakon odluke predsednika Erdogana da obnovi veze sa Rusijom.

Evropske zemlje i zvaničnici u Briselu su kritikovali režim u Ankari zbog kršenja ljudskih prava i "čistke" sprovedene nakon pokušaja puča.

Turska je kandidat za ulazak u Evropsku uniju još od 1999. godine, a pregovori su otvoreni u oktobru 2005. godine. Ipak, od tada je proces u nizu poglavlja zamrznut, a poslednji veliki problem izbio je kada je Erdogan odbacio uslove EU za bezvizni režim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: