SDU BiH: Uputiti protestnu notu ruskom ambasadoru

Socijaldemokratska unija BiH osudila je istup ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova na sednici Saveta za sprovođenje mira (PIK) u vezi sa referendumom u RS.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.08.2016.

12:48

Default images

SDU BiH od ministra spoljnih poslova Igora Crndaka traži da protestnom notom upozori ruskog ambasadora da se ne meša u unutrašnje stvari BiH i da svojim izjavama ne izaziva diplomatske skandale.

U stranci smatraju da je nekorektan odnos Ruske Federacije prema BiH gde se diplomatskim jezikom i ponašanjem favorizuje mišljenje da je BiH neuspeo projekat međunarodne zajednice na čelu sa SAD, pa ga stoga treba podeliti.

"To je vrlo opasan stav koji omogućava otvaranje krize u BiH prema potrebi i situaciju u međunarodnim odnosima", navodi SDU BiH.

Kako je navedeno u saopštenju SDU BiH, Ruska Federacija je na jučerašnjoj sednici PIK, sa koje je entitet RS pozvan da ne održi referendum, izdvojila mišljenje, a ambasador "dozvolio sebi da komentariše odluku Ustavnog Suda BiH".

"Stoga, rukovodstvo SDU BIH najoštrije osuđuje takvu vrstu mešanja stranih diplomata u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Stranka navodi i da je čudi takav odnos Ruske Federacije prema BiH, jer je zvaničan stav Kremlja da je poštovanje državnog suvereniteta osnova međunarodnog prava.

"Izgleda da se taj stav ne odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Ukrajinu i Gruziju. Pozivanjem na dijalog i razumijevanje, ambasador Ivancov šalje veoma ciničnu i prizemnu poruku u Bosni i Hercegovni, jer upravo Ruska Federacija izbegava dijalog u odnosima sa Ukrajinom i demonstracijom sile i vojnih pritisaka nastoji nasilno okupiranu teritorju Krima da učini delom ruske državne teritorije", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: