"Ne kršimo Dejton, ne prekrajamo granice, branimo se..."

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nije prvi put da se PIK stavlja u funkciju bošnjačke politike.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.08.2016.

00:27

Tanjug

"Nije prvi put da je PIK u funkciji bošnjačke politike, i ne pamtim da je ikada definisao bilo kakve stavove koji su bili nepristrasni i dobri za sve u BiH", rekla je Cvijanović.

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK) u BiH pozvali su danas vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike jer će to, kako tvrde, destabilizovati BiH.

U zajedničkoj izjavi, sa kojom se nije saglasila Rusija, stoji da je potvrdjeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće te da entiteti moraju poštovati odluke institucija BiH.

"Na isti način je funkcionisao i visoki predstavnik donoseći godinama odluke unapred naručene od strane političkog Sarajeva, ulavnom kratkovidne i štetne po unutrašnje odnose u BiH. Zato se s pravom može reći da su visoki predstavnik i PIK, ako ne više, onda barem podjednako krivi, kao i domaći političari za neuspeh i deficite koje pokazuje BiH", rekla je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.

Premijerka je dodala da, "nakon njihovih katastrofalnih poteza i eksperimentisanja sa BiH, neizbalansiranog i neobjektivnog odnosa i zatvaranja očiju pred realnoću, danas kao rezultat imamo BiH sa mnogo manje unutrašnje kohezije, a mnogo više bezbednosnih rizika".

"Oni su ti koji godinama krše i lome demokratiju u BiH i veoma često onemogućavaju istu tu BiH da počne da diše koristeći oba plućna krila. Oni zajedno sa političkim Sarajevom prekrajaju ustavnu strukturu BiH, po pravilu na štetu Republike Srpske, dodala je ona.

Cvijanović je navela da apsurdno zvuči kad PIK podseća na obavezu izvršavanja obaveza Ustavnog suda BiH u zemlji u kojoj je preko 90 takvih odluka ostalo neizvršeno, mahom u kantonima i Federaciji BiH, a da se oni, kako je kazala, zbog toga nisu ni jednom počešali po glavi, prenosi RTRS.

Ona je naglasila da se odlukom o održavanju referenduma o Danu Republike ne krši Dejtonski sporazum, da referendumsko pitanje nije usmereno protiv bilo koje institucije, ili bilo kojeg naroda u BiH, niti je sam čin referenduma u koliziji sa Ustavom i zakonom, već upravo suprotno, on je zaštićen i Ustavom i zakonom.

"Ne kršimo Dejtonski sporazum, ne prekrajamo granice, već smo jednostavno odlučili da se od konstantnih napada i maltretiranja branimo demokratijom, pa ne razumemo zašto PIK preti. Gradjani Srpske imaju pravo da se izjašnjavaju o svakom pitanju za koje cene da je važno za njih ili za Srpsku, i to pravo im niko ne može oduzeti", istakla je Cvijanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: