Popov: Dodik je odigrao majstorski, u svoju korist

Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative smatra da je predsednik RS Milorad Dodik kao "majstor preživljavanja" odabrao za sebe dobro vreme za referendum u RS.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

17:51

Popov: Dodik je odigrao majstorski, u svoju korist

"Migranstka kriza potresa EU, plamti Bliski istok, eskalacije su u Siriji, to je pravi trenutak koji je Dodik, zbog svoje koristi naravno, izabrao. To što će doprineti destabilizaciji regiona, to je druga priča. On je majstorski odigrao ovaj potez", smatra Popov.

Kako je rekao Popov u Kažiprstu, Dodik od dolaska na vlast svake godine preti referendumima, jednom je to morao i da uradi.

Popov je ocenio da je ovo referendumsko pitanje samo preformulisano i da se ponovo jedna odluka vrhovnog suda dovodi u pitanje, kao i da je Dodik pažljivo birao vreme.

"Ovaj momenat je za njega lično dobro izabran jer je Dodik na protestu opozicije bio priteran uza zid, opala mu je podrška, ali on je ovako opoziciju priterao uza zid jer bi nepodržavanjem referenduma ona izgubila procenat i postala izdajnik. Sam Dodik referendumom pridobija podršku nekih lokalnih samouprava koju je izgubio", kazao je Popov i dodao da i Sarajevo igra "dupli pas" jer ova situacija odgovara i Izetbegoviću i Čoviću.

Popov smatra i da su odnosi u regionu već duže vreme zategnuti, ali da je prošle godine sa odlaskom premijera Srbije Aleksandra vučića u Srebrenicu počeo jedan dobar trend, koji je kratko trajao.

"Mi već duže vreme imamo loše odnose u regionu. Varničenje na liniji Beograd-Zagreb traje nekoliko godina. Prošle godine smo imali jedan dobar trend, kada je Vučić otišao u Srebrenicu, zatim donacija Srebrenici i zajedničlki sastanak vlada Srbje i BiH, ali onda je počelo da klizi i Dodik je postao više u Beogradu nego u Republici Srpskoj, pa mi je u jednom trenutku izgledalo kao da je on predsednik Srbije", rekao je Popov, čija Inicijativa ukazuje na potrebu smirivanja napete situacije nakon poruke Saveta za implementaciju mira (PIC) da Republika Srpska ne bi trebalo da održi referendum o Danu RS.

Popov smatra da će, na sutrašnjem sastanku s političkim predstavnicima Srba iz Banjaluke, Vlada Srbije ostati pri stavu da se neće mešati u poslove susedne zemlje.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: