"EU možda nije svesna težine pokušaja puča u Turskoj"

EU je možda potcenila težinu neuspelog pokušaja puča u Turskoj, ocenio je predsedavajući Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.08.2016.

23:45

Thinkstock

On je poručio da EU mora da nastavi dijalog sa Ankarom kako bi očuvela sporazum o zaustavljanju priliva migranata u Evropu.

EU, rekao je Brok, mora da nastavi da primenjuje sporazum o izbeglicama sa Turskom, nakon što je Ankara zapretila da će odustati od njega ukoliko EU ne olakša pravila za putovanje turskih državljana u oktobru.

"Svakako nisam stekao utisak da Turci pokušavaju da ucene Evropu. Moj utisak je da Turska planira da se pridržava sporazuma o izbeglicama", rekao je Brok.

Govoreći drugim poslanicima o svojoj poseti Turskoj prošle nedelje, Brok je naglasio da su tokom pokušaja puča "rakete zapravo pogodile (turski) parlament.

"Morate da razmišljate o tome kako biste se vi osećali u takvoj situaciji u Evropskom parlamentu. Zamislite da je su francuska skupština ili Vestministerska palata bile meta sopstvene vojske", rekao je Brok, koji je i član nemačke Hrišćansko-demokratske unije.

On je istakao da nakon posete Turskoj drugačije gleda na neka pitanja u vezi sa muslimanskim verskim vođom Fetulahom Gulenom, za koga Ankara tvrdi da je bio odgovoran za puč 15. jula, ocenivši da je "bilo loše procene Gulenovog pokreta s naše strane".

EU, smatra on, treba da se ublaži svoju retoriku.

"Koliko god Turska zaslužuje naše kritike, iz naše geostrateške tačke gledišta, važnije je da Turska bude na našoj strani nego u nečijem tuđem kampu", rekao je Brok.

EU je osudila neuspeli pokušaj puča, ali je kritikovala naknadni obračun sa pučistima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dok je Ankara optužila EU za ravnodušnost prema puču poručivši da će možda odustati od sporazuma smanjenju priliva izbeglica.

U Turskoj je više desetina hiljada ljudi je uhapšeno ili otpušsteno zbog navodne podrške Gulenu, podseća Rojters.

Turska, takođe, zahteva da im se Gulen, koji se nalazi u dobrovoljnom izgnanstvu u SAD, isporuči.

Ankara je popravila svoje odnose sa Rusijom, što je zakomplikovalo njene odnose sa Vašingtonom i EU, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: