FBI: Pilot koji je odveo u smrt 150 osoba "padao na testu"

Kopilot "Džermanvingsa" Andreas Lubic, koji je ubio 150 osoba namerno srušivši avion u francuskim Alpima, imao je poteškoća u letačkoj obuci.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.08.2016.

23:02

FBI: Pilot koji je odveo u smrt 150 osoba
Getty Images

On je pao je na ključnoj proveri veština tokom obuke u SAD, pokazali su intervjui Federanog istražnog biroa (FBI) sa njegovim instruktorima za letenje.

Lubic je, bez obzira na to, unapređen, ističe AP.

Njegove teškoće u obučavanju za pilota, kako tvrde advokati porodica žrtava, bile su još jedna "crvena zastava", koja je trebalo da dovede do toga da nemačka aviokompanija Lufthanza, vlasnica Džermanvingsa, i njena škola za letenje u Arizoni obrate veću pažnju i otkriju njegovu istoriju depresije.

Jedan instruktor Jirgen Terkorn rekao je da Lubic da nije bio "letački as" i istakao da je pao na jednom testu zbog problema u sagledavanju situacije.

Instruktor Skot Nikel rekao je za FBI da je Lubicu nedostajalo "proceduralno znanje" i da je imao problem s podelom pažnje na instrumente u avionu i posmatranja onoga što se dešava izvan aviona.

Pao je na jednoj od pet kontrolnih vožnji, koje predstavljaju važan test letačkih veština pilota, i na jednom od 67 trenažnih letova, rekao je predsednik i direktor "Erlajn trening centra Arizona" za FBI Matijas Kipenberg, ali je istakao da je studentima omogućeno da ponovo polažu testove.

Samo jedan ili dva odsto njih ne bude unapređeno, naglasio je on.

FBI je sproveo intervjue nedelju dana nakon incidenta, koji se dogodio 24. marta 2015. godine, kada je poginulo svih 144 putnika i šest članova posade.

Kratki pregledi intervjua su tek nedavno objavili nemački tužioci, tvrde advokati iz firme "Kriendler & Kriendler" u Njujorku, koji zastupaju porodice u tužbi protiv škole letenja.

Advokati su obezbedili kopije za AP.

Ranije je istragom utvrđeno da je Lubic lečen od teške depresije i da je imao samoubilačke nagone, ali je krio te informacije od Džermanvingsa.

Jedan od njegovih lekara je preporučio da on bude hospitalizovan.

Nemački strogi zakoni o privatnosti pacijenata ne dozvoljavaju lekarima da dele zdravstvene podatke sa poslodavcima, bez dozvole pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: