Rahoj ne odustaje od namere da opet bude premijer

Tehnički premijer Španije Marijano Rahoj zatražio je da ponovo bude na čelu vlade, iako u prvom krugu u Parlamentu nije dobio dovoljno glasova za formiranje.

Izvor: Beta

Utorak, 30.08.2016.

22:52

Rahoj ne odustaje od namere da opet bude premijer
Getty Images

Drugi krug glasanja zakazan je za sutra, a nakon njega počeće da teče rok od dva meseca za formiranje vlade.

Ukoliko vlada ne bude formirana, Parlament će automatski biti raspušten, što će dovesti do ponovnih izbora, trećih u poslednjih godinu dana.

Rahoj je zatražio od Parlamenta da podrži manjinsku, konzervativnu vladu, navodeći da je to "jedina mogućnost da Španija dobije umerenu vladu, koja se neće upuštati u avanturu radikalizma i neefikasnosti".

Na parlamentarnim izborima u decembru prošle i u junu ove godine, nijedna od četiri parlamentarne stranke nije dobila potrebnu većinu glasova za formiranje vlade.

Rahojeva konzervativna Narodna partija uspela je da dobije podršku manjinske stranke centra Sijudadanos (Građani), čime je obezbedila 170 glasova u Parlamentu, što je šest manje od apsolutne većine.

U drugom krugu glasanja Rahoju neće biti potrebna apsolutna većina, već će biti dovoljno da se opozicioni socijalisti uzdrže od glasanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: