Lajčak: EU ne sme da ignoriše Rusiju

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak rekao je da Evropska unija ne sme da ignoriše Rusiju i založio se za saradnju i dijalog sa Moskvom.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.08.2016.

22:46

Lajčak: EU ne sme da ignoriše Rusiju
Tanjug

"Naša zajednička evropska pozicija ne implicira da ne treba da razgovaramo sa Rusijom. Rusija se ne može ignorisati, izolovati, moramo da poštujemo evropsku poziciju i podržimo je, ali u isto vreme bolji je i kritički dijalog, nego nikakav", rekao je Lajčak.

Rusija je, prema njegovim rečima, značajna zemlja, stalna članica Saveta bezbednosti UN, glavni izvor energije za Slovačku i većinu članica EU, prenosi TAS S.

"Mogu se navesti brojni drugi faktori kao odgovor na pitanje - zašto je saradnja sa Rusijom toliko važna", rekao je Lajčak tokom posete Rumuniji.

On je naglasio da Slovačka, koja predsedava EU do kraja godine, podržava jačanje jedinstva u EU, ali traži i intenziviranje saradnje sa Rusijom.

Kada je reč o evropskim sankcijama protiv Moskve, Lajčak je rekao da se Slovačka složila sa tim, ali da o tome treba razgovarati.

"Apsolutno je normalno i u skladu sa zdravim razumom da se pogleda koliko su te sankcije efikasne, koji su njihovi rezultati i da li treba da ostanu kao što su sada, ili treba da budu jače ili slabije", zaključio je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: