UN: Zabrana burkinija glup odgovor na ekstremizam

Zabrana nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva celo telo, u Francuskoj je glupa reakcija na ekstremizam i predstavlja teško kršenje osnovnih sloboda.

Izvor: Beta

Utorak, 30.08.2016.

12:51

UN: Zabrana burkinija glup odgovor na ekstremizam
Screenshot

To je saopštila Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHCHR).

Portparol UNHCR-a Rupert Kolvil rekao je da UN žele da lokalni zvaničnici odmah ukinu zabrane, dodajući da one ne povećavaju bezbednost.

Kovil je naveo da su takve zabrane "gorivo za versku netrpeljivost i stigmatizaciju muslimana" i da doprinose samo povećanju tenzija.

Prema njegovim rečima, žene koje na plažama nose burkini ili bilo koju drugu odeću ne mogu se koriviti za nasilje ili nasilne reakcije drugih.

Francuski viši upravni sud ukinuo je u petak zabranu nošenja burkinija na francuskim plažama posle talasa kritika nakon što je policija naredila nekim muslimankama da ga skinu.

Nošenje burkinija je zabranjeno u Nici, Kanu, Vilnev-Lubeu i u još tridesetak francuskih letovališta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: