HRW: Palestinske vlasti zlostavljaju novinare

Palestinske vlasti ućutkuju i organičavaju slobodu govora i zlostavljaju lokalne novinare i aktiviste koji kritikuju njihovu politiku.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

11:12

Default images

To je saopštila organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW).

I Palestinska uprava palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, koja ima podršku Zapada, i rivalski islamski Hamas u pojasu Gaze "hapse, zlostavljaju i krivično optužuju novinare i aktiviste koji mirno izražavaju kritiku vlasti", naveo je HRV.

Otkako je Hamas 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi od snaga lojalnih Abasovom sekularnom Fatahu svi pokušaji pomirenja su propali, pa jedna i druga organizacija s vremena na vreme progone svoje rivale u nastojanju da konsoliduju vlast.

"Palestinske vlade i u Gazi i na Zapadnoj obali hapse i čak fizički zlostavljaju aktivste i novinare koji izražavaju kritike važnih javnih pitanja", rekao je Sari Baši, direktor iz HRV zadužen za Izrael i Palestinu.

Na Zapadnoj obali su palestinske snage uhapsile aktiviste i muzičare koji su "ismevali palestinske bezbednosne snage" i "optužile vladu za korupciju" u saopštenju postavljenom na Fejsbuku, porukama na zidovima i u rep pesmama.

U Gazi je pritvoren jedan aktivista koji je kritikovao Hamas jer nije zaštitio mentalno oblolelu osobu i novinar koji je "postavio fotografiju žene koja traži hranu u kanti za đubre".

Organizacija sa sedištem u Njujorku je navela da su joj "aktivisti i novinari rekli da su ih pripadnici bezbednosnih snaga tukli i šutirali, nisu im dozvoljavali da spavaju, nisu im davali hranu, polivali ih hladnom, pa onda toplom vodom i držali satima u neudobnom položaju".

Tarik Abu Zaid, novinar TV stanice Al -Aksa povezane s Hamasom, rekao je da ga je Palestinska uprava hapsila tri puta i držala po mesec dana svaki put.

"Krajem prve nedelje počeli su da koriste nekoliko metoda fizičke i psihičke torture kako bi me primorali da priznam ono što nisam uradio", rekao je on, objasnivši da mu nisu dali da spava tri dana i da ga je istražitelj udarao po genitalijama.

Džamal Dadžani, portparol vlade na Zapadnoj obali, rekao je da su takvi incidenti retki i da nisu odraz politike vlade, kao i da su nekim slučajevima novinari uhapšeni zbog klevete.

"Ti incidenti nemaju nikakve veze sa slobodom štampe. Vlada radi da stvori bolje uslove za slobodu štampe. Verujemo i podržavamo slobodu govora i pravo novinara da rade slobodno u Palestini", rekao je on.

Zvaničnici Hamasa u Gazi su odbili da bilo šta komentarišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: