Turski intelektualci bi azil u Grčkoj u strahu od Erdogana

Trojica Turaka, uhapšenih u Grčkoj zbog ilegalnog ulaska, zatražila su azil, navodeći da su im u Turskoj životi ugroženi zbog veza sa Fetulahom Gulenom.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

00:43

Turski intelektualci bi azil u Grčkoj u strahu od Erdogana
Getty Images

Dva turska profesora i jedan inženjer, starosti oko 40 godina, stigli su u ponedeljak čamcem na grčko ostrvo Rodos pošto su platili jednom vodiču da ih preveze, naveo je danas njihov branilac Ahileas Konstantinidis.

Oni su uhapšeni zbog ilegalnog ulaska u Grčku i preti im proterivanje u Tursku, ali donošenje odluke o tome moglo bi da bude odloženo jer su podneli zahteve za dobijanje političkog azila, dodao je Konstantinidis.

Grčki mediji preneli su da su još četvorica Turaka, dva univerzitetska profesora i njihova deca, uhapšena prošle nedelje u Aleksandrupolisu, kod kopnene granice sa Turskom, zbog ilegalnog ulaska u Grčku.

Turski državljani uhapšeni na Rodosu naveli su da su Tursku napustili bežeći od čistki uperenih protiv pokreta imama Fetulaha Gulena, koga turske vlasti optužuju za organizovanje vojnog puča, i negirali svoju umešanost u pokušaj svrgavanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, rekao je Konstantinidis.

Dvojica su od izjavila da su od ranije na meti turskih vlasti, jer su radili u školama povezanih sa Gulenovim pokretom.

Osam turskih podoficira i oficira koji su 16. jula, dan posle pokušaja puča, helikopterom stigli u Aleksandrupolis, takođe su podnela zahteve za politički azil, a turske vlasti tražile su njihovo izručenje zbog navodnog učešća u pokušaju puča.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas rekao je posle sastanka sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušoglom da sudbina svih uhapšenih turskih državljana zavisi od odluke grčkih vlasti.

Zvanična Atina među prvima je podržala Erdoganovu vladu posle neuspelog puča, nastojeći da očuva odnose sa Ankarom radi sprečavanja novog priliva migranata na grčka ostrva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: