"PR i BG da razgovaraju, da vide ko šta hoće i zašto"

Specijalni predstavnik EU za Kosovo i Metohiju Samuel Žbogar izjavio je da nema nikakve dileme da treba da se formira Zajednica srpskih opština.

Izvor: Beta

Utorak, 30.08.2016.

20:21

Default images
Getty Images

On je u intervjuu za "Jedinstvo" rekao da je postoji dogovor iz Brisela koji to reguliše kao i da je Ustavni sud naveo da treba da se formira Zajednica srpskih opština, odnosno da je to zakonska obaveza Kosova od aprila 2013. godine

"Očito je da Srbi osećaju da jedinu garanciju bezbednosti, razvoja u budućnosti i ostvarivanja prava mogu kroz Zajednicu. To se mora uvažiti i tu nema dileme", naveo je Žgobar.

On je međutim napomenuo da ima i Albanaca koji se plaše da će Asocijacija, odnosno Zajednica sprečiti integraciju Srba u kosovsko društvo i da će biti dva paralelna društva pa da i taj stav treba uvažiti.

"Tako da ja smatram da dve strane treba puno da razgovaraju i da jedna i druga strana pokušaju da razumeju zašto druga strana traži ono što traži", istakao je Žgobar.

On je kazao i da niko neće naterati Srbe da se integrišu, ako neće da se integrišu.

Žgobar je ocenio i da je najveći problem Kosova nepoštovanje zakona, koji se ne poštuju nebitno da li se odnose na Albance ili Srbe.

Odlazeći specijalni predstavnik EU rekao je da je njegov cilj na toj funkciji bio da pomogne promovisanju mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova i da odlazi zadovoljan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: