Fajon: Nasilje na Kosovu – poteškoće u Briselu

Nasilje i incidenti mogu stvoriti poteškoće u Briselu kada je u pitanju vizna liberalizacija, kaže izvestilac EP za vizni režim s Kosovom, Tanja Fajon.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.08.2016.

00:55

Default images
Getty Images

Ona je to rekla uoči odluke kosovskog Parlamenta o demarkaciji sa Crnom Gorom.

To je jedan od uslova Evropske komisije za ukidanje viznog režima Kosovu, a kojem se oštro protivi kosovska opozicija. Opozicija smatra da Kosovo sporazumom o demarkaciji gubi 8.000 hektara.

Fajon, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, dodaje da ne može da garantuje napredak u ovom procesu, ukoliko ne bude bilo pozitivnih informacija iz Prištine ove nedelje.

Rasprava uparlamentu o demarkaciji zakazana je za četvrtak, 1. septembar.

"Najpre, da vidimo kako će proći rasprava u Skupštini i kakav će biti ishod glasanja. Naravno, nadam se da ćemo imati pozitivan rezultat jer je demarkacija granice jedan od uslova Evropske komisije, i to je nešto što svi u Briselu očekuju. Ne želim da spekulišem kada možemo očekivati viznu liberalizaciju za građane Kosova. Moramo ići korak po korak", rekla je ona.

Ona je dodala da u Evropskom parlamentu još predstoji glasanje u Libe komitetu (Odbor za civilne slobode, pravdu i unutrašnje poslove) 5. septembra.

"Mogu vam iskreno reći da je situacija veoma osetljiva i teška. Tokom leta sam pratila šta se dešavalo na Kosovu. Iskreno se nadam da neće biti tenzija, nasilja, ili incidenata. To može prouzrokovati poteškoće i u Briselu", istakla je Tanja Fajon.

Prema njenim rečima, ako se iz nekog razloga stvari ne razviju veoma pozitivno, ukoliko stignu loše informacije iz Prištine, onda ne može garantovati ništa od sledećeg sastanka LIBE komiteta.

"Ipak se nadam da ćemo moći planirano da idemo napred", rekla je Tanja Fajon i pozvala sve kosovske političare da pokušaju da budu konstruktivni, da vode dijalog, i da prate evropski put.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: