Zašto nema odgovora iz Evropske unije?

Da li će i šta na eskalaciju prilika u regionu reći Brisel, pitanje je na koje nema odgovora ni skoro mesec dana od otvorenog pisma predsednika Vlade Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

16:25

Zašto nema odgovora iz Evropske unije?
Foto: Thinkstock

Vučić je početkom meseca evropskim zvaničnicima poslao pismo upozoravajući ih na narastajuće tenzije u okruženju.

Ovog puta dovoljno je da poštar pozvoni samo jednom, ali nikako da dođe.

Na pismo srpskog premijera isporučeno Briselu 1. avgusta, kojim je EU upozorena da nedopustive izjave i akti u Hrvatskoj ugrožavaju dobrosusedske odnose i komplikuju situaciju u regionu, nema zvaničnog odgovora.

Na pitanja B92 o tome hoće li Evropska komisija odgovoriti na pismo i šta bi u odgovoru moglo da se nađe, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič kaže: "Za sada nemam ništa novo da vam kažem. Odgovorićemo na pismo".

"Ubeđena sam da odgovora ima, samo nije javno objavljen. Ne sumnjam da su zvaničnici EU već u komunikaciji sa hrvatskim političarima uspeli da upute neke poruke", kaže Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost.

I naša dopisnica iz Brisela, koja je u redovnim kontaktima sa predstavnicima EU, objašnjava da stav da ne treba reagovati na provokacije preovladava Unijom.

"Jedino što smo dobili kao odgovor jeste njihov, a izjava povodom eskalacije, kako su rekli, u retorici u regionu, ali to nije bilo pitanje. Vidi se da se situacija u regionu prati, ali odgovor je isti - pozivaju se na evropske principe i dobrosusedske odnose. Ne treba puno očekivati od tog odgovora, niti da će se razlikovati od ovoga sto smo do sada čuli", kaže Marina Maksimović.

Nije saglasan s uzdržanošću premijera, na provokacije iz komšiluka srpski šef diplomatije će, kako kaže, uvek reagovati. Ivica Dačić je protiv simetrije krivice koji nameću predstavnici EU.

"Predstavnici EU govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu. Govore da eskalacija retorike nije dobra u regionu. U Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara postala je normalna antisrpska kampanja", navodi Dačić

U Fondu za političku izuzetnost upozoravaju da je od čekanja zvanične reakcije Brisela mnogo gore ponašanje neodgovornih političara koji se igraju opasnim rečima i stavovima.

Činjenica je da je avgust u Briselu institucionalno mrtav, jer se parlament raspušta, a i Evropska komisija ide na kolektivni odmor, ali ne treba zaboraviti da su recimo Mogerinijeva i Han reagovali zvaničnim saopštenjima i u nekim drugim prilikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: