NUNS i UNS: Da li mediji u vlasništvu Milosavljevića rade?

NUNS je zatražilo od REM da proveri da li svi mediji koje je kupio biznismen Radoica Milosavljević održavaju kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja.

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

17:52

NUNS i UNS: Da li mediji u vlasništvu Milosavljevića rade?

U saopštenju NUNS navodi da je REM dužan da sačini takav izveštaj i da ga dostavi Ministarstvu privrede, koje na osnovu toga procenjuje da li Milosavljević poštuje uslove iz kupoprodajnog ugovora, a da neodržavanje kontinuiteta u proizvodnji medijskih sadržaja može biti razlog za raskid ugovora.

NUNS je naveo da su zaposleni u RTV Požega najavili prekid emitovanja programa od 1. septembra, a da u programu RTV Kragujevac tokom vikenda nije bilo informativnih sadržaja zbog navodnih "tehničkih problema".

Zaposleni u RTK tvrde da Milosavljević nije uplatio ugovorenu sumu za obnovu tehnike, kao i da nije izmirio obaveze ni prema državi ni prema zaposlenima, navodi NUNS.

"NUNS poziva Ministarstvo privrede da na vreme preduzme adekvatne mere ukoliko se utvrdi da Radoica Milosavljević ne poštuje kupoprodajne ugovore i zaštiti zaposlene u ovim medijskim kućama. Ukoliko vlast bude ćutke posmatrala kako se gase mediji koje je ovaj 'kontroverzni biznismen' pokupovao, ispostaviće se da je tačna teza da je proces privatizacije poslužio vladajućoj stranci samo da obezbedi sebi podršku u predizbornom periodu", navodi se.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da tri od osam medija koje je prošle godine kupio Milosavljević ne rade, dok četvrti verovatno čeka ista sudbina.

"Razlozi za probleme Centra za informisanje Novi Kneževac, Televizije Požega i Radio-televizija Brus i Kragujevac su isti – vlasnik nije ispoštovao kupoprodajni ugovor", naveo je UNS u saopštenju.

Oni su dodali da ugovor o privatizaciji obavezuje kupca da minimum dve godine isplaćuje zarade zaposlenima, ulaže u osnovna sredstva kupljenog medija, kao i da najmanje pet godina obavlja informativnu delatnost.

"Svaku od ovih ugovornih obaveza Milosavljević je u slučaju četiri medija prekršio", naveo je UNS.

Prema saopštenju, Centar za informisanje Novi Kneževac u kome su poslovale Novokneževačke novine i kablovski televizijski kanal ugašen je krajem prošle godine. Milosavljević se u svom mediju nikada nije pojavio, a svih sedmoro zaposlenih je uzelo otpremnine pre privatizacije. RTV Brus, koju je Milosavljević takođe preuzeo bez ljudi, ugašena je početkom maja. Četvoro radnika koje je angažovao krajem prošle godine napustilo je ovu medijsku kuću u aprilu jer za pet meseci rada nisu bili plaćeni.

Goran Minić, koji je posle privatizacije postavljen za v. d. direktora, rekao je UNS-u da je iz istog razloga podneo ostavku.

"Novi vlasnik nije izmirio obaveze ni prema radnicima, ni prema državi. Preduzeće je puno dugova. Razgovarao sam sa njim, rekao mi je da će sve da sredi, ali nikakve pomoći nije bilo", dodao je Minić.

Televizija Požega od 1. septembra prestaje da emituje program. Kako je UNS-u rekla direktorka Snežana Dragojlović, zaposleni nisu uspeli da stupe u kontakt sa Milosavljevićem, iako će mu 18. septembra, dva meseca nakon što su primili poslednju platu, država blokirati račun zbog neplaćenih doprinosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: