Poljska odgovara Merkelovoj: Kritike nisu na mestu

Poljska je ocenila da nemačka kancelarka Angela Merkel nije u pravu kada kritikuje zemlje EU koje ne žele da prime muslimanske izbeglice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

22:55

Poljska odgovara Merkelovoj: Kritike nisu na mestu
Thinkstock

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Konrad Šimanjski je, u intervjuu za državnu stanicu "Radio tri", rekao da je ponašanje zemalja koje ne prihvataju kvote za prijem izbeglica, kao što je Poljska, u skladu sa javnim raspoloženjem i pravom da se ograniči broj zahteva za azil, preneo je AP.

Merkel je juče oštro kritikovala evropske zemlje koje su objavile da neće primati muslimanske izbeglice, što je stav koju je zauzelo nekoliko istočnoeveropskih država.

Ona je rekla da se nada da će članice EU postići sporazum o pitanjima migrantske krize, a jedno od njih je kako da se ravnopravno rasposrede tražioci azila među svih 28 članica Unije.

Merkel je ponovila da je odbijanje izbeglica na osnovu verske pripadnosti pogrešno.

"I dalje mislim da je pogrešno što neki kažu da generalno ne žele muslimane u nasoj zemlji bez obzira da li postoji humanitarna potreba," rekla je nemačka kancelarka.

Merkelova je pre gotovo godinu dana donela odluku da primi stotine hiljada izbeglica koje su bile blokirane u drugim evropskim zemljama.

Taj potez je podstakao dodatan talas izbeglica kroz Balkan, koji je kulminirao dnevnim prilivom od više od 10.000 tražilaca azila na nemačkim granicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: