"Merkel pozvala migrante pa ih šalje kod komšije na ručak"

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je da je najbolje rešenje migracijske krize zatvaranje granica Evropske unije.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 29.08.2016.

11:00

Foto: Gettyimages

On je osudio nemačku kancelarku Angelu Merkel što i dalje insistira ne preraspodeli izbeglica, jer, kako je rekao, kada pozovete nekog u goste ne šaljete ga komšijama da ruča kod njih.

"Ja sam to Angeli Merkel kazao već u prvoj rečenici (prilikom njene poste Pragu prošle nedelje)... To je bila blaga aluzija da su prvo pozvali svojoj kući izbeglice, a sada hoće da ih podele po susednim zemljama", rekao je Zeman u redovnom intervjuu za češki radio Frekvence 1.

On je dodao da joj je, na njenu ocenu da je to način da se izađe na kraj sa izbegličkim talasom, rekao da će se to na najbolji način postići zatvaranjem granica EU.

"Potpuno podržavam stav Višegradske četvorke (Češka, Mađarska,Slova, Poljska). Kvote su potpuna besmislica. Ne zaboravite da je evrokomesar Etinger čak predlagao da socijalna pomoć bude ista u svim zemljama, što bi značilo da bi u nekim ta socijalna pomoć bila veća nego minimalna plata", rekao je Zeman.

On je takođe pozdravio odluku češkog ministra unutrašnjih poslova Milana Hovaneca ;da do kraja godine Češka ne primi nijednog od oko 90 sirijskih izbeglica iz logora u Turskoj iako je planirala prvobitno da dođu već u oktobru, ;zato što želi temeljno da proveri ko će zaista u Češku doći i dobiti azil.

"Nemačka je pozvala Sirijce a sada su ođednom svi Sirijci i oni koji ne govore arapski ili imaju lažne sirijske pasoše ili uopšte nemaju dokumente", kazao je Zeman.

Predsednik Češke podržao je u intervjuu češkom privatnom radiju ideju osnivanja evropske zajedničke armije koju su prošlog petka ;na samitu Višegradske grupe u Varšavi i sastanku sa Angelom Merkel tražili češki premijer ;Bohuslav Sobotka i mađarski Viktor Orban.

On je odbacio strahovanje da bi zajednička evropska armija bila suviše pod uticajem Nemačke i u stvari samo proširena nemačka armija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: