Paravojni veterani u BiH najavili vojnu vežbu

Udruženje veterana paravojne formacije Zelene beretke u BiH najavilo je da će održati "najveću vojnu vežbu posle ratnog perioda" pod nazivom "Sloboda za sve".

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

13:31

Default images

Veterani paravojne jedinice osnovane ;1991. pod okriljem Stranke demokratske akcije na Fejsbuku su naveli da planiraju da na vežbi koriste bojevu municiju i novije oružje koje poseduju Oružane snage BiH.

Predsednik udruženja Zelene beretke Muhamed Švrakić rekao je da će uputiti zahtev Oružanim snagama BiH da im daju vojnu opremu radi vojne vežbe ili će se obratiti MUP-u Federacije BiH.

"Vojnu vežbu najavili smo još ranije. U pitanju je samo skup veterana, gde će se prisetiti trenutaka i dana iz perioda agresije, te upoznavanje s novim naoružanjem. Red je da veterani znaju čim raspolažu Oružane snage BiH", rekao je Švrakić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Na pitanje zašto to Udruženje nastoji organizovati vojnu vežbu, on je odgovorio "da su bili vojska, a ne pčelari", dodavši da će čekati odgovor na zahtev za dobijanje vojne opreme, od čega zavisi kada će vežba biti održana.

On je rekao da bi vojna vežba trebalo da bude održana na njihovom strelištu, koje je u okrilju Udruženja, a ako im Oružane snage BiH izađu u susret, mogla bi biti održana na NATO-ovom poligonu u Glamoču.

Nezavisne novine ;su prenele izjavu vojnog analitičara Hamze Višića koji je ocenio da ta vežba neće ni biti održana, kao i da će Oružane snage BiH ili bilo koja policijska struktura neće pristati dati municiju.

Sve to treba posmatrati "na nivou verbalne diskusije koja je u vezi s lokalnim izborima i najavljenim referendumom u RS", rekao je Višić.

Zelene beretke ;su osnovane u junu 1991. kao paravojna formacija pod okriljem Stranke demokratske akcije. ;Pripadnici te paravojne jedinice učestvovali su u napadu na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u maju 1992. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: