Srbi iz Hrvatske traže sastanak sa Vučićem

Predstavnici dela srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj uputili su pismo premijeru Srbije sa molbom da primi predsednike regionalnih veća Srba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

22:08

Srbi iz Hrvatske traže sastanak sa Vučićem
Tanjug

U pismu se navodi potreba za sastanak sa predstavnicima Srba sa područja Korduna, Gorskog Kotara, Istre i zapadne Slavonije kako bi sa njima razgovarao o dešavanjima u Hrvatskoj i sve težem pložaju Srba.

Oni navode da na području koje predstavljaju živi preko 40.000 Srba, odnosno 25% ukupnog broja Srba u Hrvatskoj.

"Pretpostavljamo da dobijate razne informacije o međusobnim odnosima u srpskoj zajednici u Hrvatskoj, pa imamo potrebu da Vas izvestimo što realnije i objektivnije o istom, u najboljem interesu za Srbe na području Hrvatske," navodi se u pismu.

Predstavnici u većima nacionalnih manjina u Hrvatskoj se biraju neposredno preferencijalnim glasovima "što nam daje legitimitet u predstavljanju srpskog naroda na našim područjima", navode predsednici Veća srpske nacionalne manjine Primorsko Goranske županije Jovica Radmanović, Istarske županije Milan Rašula, Požeško Slavonske županije Veljko Džakula i predsednik Veća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije Mićo Zatezalo.

"Poštovani Predsedniče Vlade Republike Srbije, vjerujemo da ćete naći vremena da primite, dole potpisane, predsednike Veća srpske nacionalne manjine jer se kao napaćeni narod, u ovim teškim trenucima, možemo samo osloniti na pomoć naše matične Države Srbije," dodaju oni.

Oni ukazuju da Srpsko narodno veće (SNV), udruženje koje se predstavlja kao koordinacija regionalnih Veća, u ovom sazivu, nije pozvalo na konstitutivnu skupšinu pa time ni dozvolio da u radu tog udruženja učestvuju Veća srpske nacionalne manjine Istarske, Primorsko-Goranske, Karlovačke i Požeško-Slavonske županije iz, njima, kako kažu, nepoznatih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: