DW: Jeremić u središtu nadmudrivanja Rusije i Amerike

Članice Saveta bezbednosti UN će po treći put dati svoje mišljenje o kandidatima za budućeg generalnog sekretara svetske organizacije.

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 29.08.2016.

18:12

DW: Jeremić u središtu nadmudrivanja Rusije i Amerike
CIRSD

Kandidat Srbije Vuk Jeremić dobro se kotira, ocenjuje Dojče vele.

Nakon prošlog kruga glasanja Jeremić se našao na drugom mestu, iza Portugalca Antonija Gutereša, i tako ušao u red ozbiljnih favorita. Praktično niko nije očekivao da će Vuk Jeremić stići ovako daleko u glasanju za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Kao bivši ministar spoljnih poslova Srbije nije stekao baš mnogo simpatija u, kako se to kolokvijalno u Srbiji kaže, „zapadnim centrima moći“ – pre svega zbog svoje prilično oštre diplomatske borbe protiv nezavisnosti Kosova.

Dodatna otežavajuća okolnost za njegov izbor je i navodna podrška Rusije. Čitav izbor se sada vidi kao diplomatsko nadmudrivanje Rusije i Amerike.

Šanse i prepreke

Čini mi se da šanse Vuka Jeremića nisu male, kaže za DW novinarka Ljiljana Smajlović. „Jeremić je jedini od onih koji su ostali u užem krugu iz Istočne Evrope, i nadam se da će Kina i Rusija nastaviti da podržavaju taj princip takozvanog regionalnog reda za tu funkciju.“

Problem za Vuka Jeremića je želja pojedinih uticajnih zemalja da se na tom položaju ovog puta nađe žena, a te uslove iz Istočne Evrope ispunjava jedino kandidat Bugarske Irina Bokova. Ljiljana Smajlović međutim napominje da to možda jeste nečija želja, ali da to nije nikakvo pravilo.

„Koliko sam ja razumela ipak postoji neki diplomatski dogovor da to ne bude niko iz zemalja NATO, a Bugarska je članica NATO. Teško je, dakle, očekivati da će Kina i Rusija odustati od tog principa regionale rotacije, a ukoliko bi i odustale, nešto bi moralo da im se ponudi zauzvrat. S druge strane, ukoliko bi Amerika insistirala na ženskom kandidatu, ja mislim da bi oni pre podržali kandidata Argentine Suzan Malkora. Što se njene pozicije tiče, tu će biti zanimljivo kako će se postaviti Velika Britanija, jer se Suzan Malkora zamerila Britaniji izjavom da Folklandska ostrva pripadaju Argentini“, kaže Ljiljana Smajlović.

Nepoznate odluke velikih sila

„Činjenica da je Vuk Jeremić stigao do ovog kruga glasanja veliko je priznanje njegovom diplomatskom radu, uključujući tu i predsedavanje Generalnoj skupštini UN“, ističe za DW spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

„Ako se ipak ima na umu da postoji jasno izražena želja da kandidat bude iz Istočne Evrope, a i da bude žena, moje mišljenje je da ovo predstavlja maksimum za Vuka Jeremića. Ipak, činjenica da je on ovako daleko dogurao mogla bi značiti da je on, da tako kažemo, izgladio odnose sa zapadnim zemljama, a onda bi mu vrata u velikoj meri bila otvorena.“

Kao neko ko je aktivno lobirao protiv nezavisnosti Kosova, što je inače za javnost u Srbiji bio i njegov posao kao srpskog ministra spoljnih poslova, Vuk Jeremić je u trku za generalnog sekretara UN krenuo sa velikim otporom SAD. Može li to na kraju izbora u UN biti i nepremostiva prepreka za Vuka Jeremića? Ljiljana Smajlović napominje da je Vuk Jeremić tokom protekle tri godine dosta toga učinio da popravi odnose sa američkom stranom:

„Bilo je tu kontakata sa američkim zvaničnicima, foruma sa Dejvidom Petreusom, i drugih signala. Mi ipak znamo da se te stvari i odnosi teško menjaju, jer i dalje imamo američku ambasadorku u UN Samantu Pauer, Stejt dipartment u kome je i dalje veliki uticaj Hilari Klinton, tako da pretpostavljam da je Vuk Jeremić u proteklom periodu radio iza kulisa da ubedi Amerikance da ne bi trebalo da brinu zbog njegovog izbora.“

Koga podržava Rusija?

Javnost u Srbiji bila je prilično iznenađenj saznanjem da Rusija zapravo podržava bugarskog kandidata Irinu Bokovu, a ne Srbiju i Vuka Jeremića. To je bilo iznenađenje i zbog činjenica da je Rusija svojevremeno Bugarsku optužila za propast gasovoda Južni tok. Propast rusko-srpskog prijateljstva ili dimna zavesa? Boško Jakšić smatra da se sve to može posmatrati kao medijska spekulacija.

„Vrlo je moguće da neko pusti takvu jednu glasinu, jer biti otvoreno za Vuka Jeremića na neki način znači njegovu diskreditaciju. Ako Moskva želi Jeremića na tom mestu, a ja mislim da želi, onda neće otvoreno da stane iza njega, i na taj način sebi ostavlja prostor za druge diplomatske manevre. Sve političke, medijske i diplomatske igre su tu na neki način prisutne.“

Protesti u regionu

Između dva kruga glasanja pojavili su se i protestni glasovi iz regiona protiv kandidature Vuka Jeremića. Priština najavljuje protestna okupljanja, jer albanska politika na Kosovu smatra kako je Jeremić „antialbanski političar" i da bi njegov izbor značio blokadu prijema Kosova u UN narednih deset godina.

Protestno pismo UN uputile su i „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, u kome između ostalog stoji „kako bi se njegovim izborom Srbija amnestirala od odgovornosti za zločine“.

Boško Jakšić primećuje da je jasno zašto su upućeni ovi protesti, „ali da bi bilo nemoguće naći bilo koga iz regiona ko ne bi bio osporavan po ovom ili onom osnovu. U svakom slučaju, ne mislim da će to biti neka prepreka za njegov izbor, jer oni koji odlučuju i imaju presudnu reč znaju kakvo je bilo njegovo delovanje“.

Ljiljana Smajlović kaže „da je na neki način iznenađena da ta vrsta protesta do sada nije bila mnogo energičnija, ali da bi oni to mogli postati nakon današnjeg glasanja ukoliko Vuk Jeremić prođe dalje“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: