"Vučić prvo miri, pa Vulin i Dačić potpaljuju"

Građani u regionu nisu razjareni u tolikoj meri i raspoloženi za ozbiljnije sukobe, uprkos retorici političara, smatra profesorka Vesna Petrović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

16:59

Foto: B92

Gošća Kažiprsta rekla je da nju atmosfera u regionu podseća na onu s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka, kada se širilo neprijateljstvo.

"Situacija jeste zabrinjavajuća. Tenzije su uvek prisutne, postoje na sportskim događajima, na godišnjicama Srebrenice ili Oluje, a tada i političari i novinari zaoštravaju retoriku", kaže ona.

Međutim, smatra profesorka Petrović, situacija je sada drugačija, jer sve više liči na period koji je prethodio ratovima iz devedesetih.

"I tada su pojedinci ukazivali na to da širenje neprijateljstva prema drugim narodima ne vodi u dobrom pravcu. Ako pucate rečima, kada se dohvatite oružja, to je ozbiljna stvar", rekla je Petrovićeva.

Ona je navela da uz političare i novinari snose odgovornost za potpaljivanje niskih strasti, ali i da iz Srbije stižu poruke sličnim onima iz Hrvatske.

"Dok predsednik vlade Aleksandar Vučić izgovara vrlo suvisle rečenice i govori o pomirljivosti, neki drugi kao što su ministri Vulin ili Dačić koriste retoriku neprimerenu političarima. Istu onu retoriku koju koriste političari iz Hrvatske", kaže gošća Kažiprsta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: