"Zakon protiv nošenja burkinija bi bio neustavan"

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je da bi bilo neustavno da Francuska izglasa zakon o zabrani nošenja burkinija.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.08.2016.

21:42

Getty Images

On je istakao da bi takav potez mogao da nanese nenadoknadivu štetu.

"Kao što je premijer rekao, vlada ne želi da se donosi zakon po tom pitanju jer bi takav zakon bio neustavan, neefisanan i najverovatnije bio doveo do antagonizma i nepopravljivih tenzija", rekao je Kaznev.

On je kritikovao opoziciju što, kako kaže, pokušava da zaradi političke poene iz tog pitanja, u vreme kada zemlju potrersaju napadi za koje odgovornost preuzima Islamska država.

"Lideri opozicije zaista prave mnogo buke. Oni misle da u sadašnjem kontekstu terorističkih pretnji, mi možemo da odbacimo osnovne principe zakona koje su uključen u Ustav", naveo je Kaznev, upozorivši da bi takav potez bio "ozbiljna greška", preneo je AFP.

Francuski Državni savet poništio je u petak odluku o zabrani nošenja burkinija koja je na snazi u više francuskih gradova i koja je izazvala žestoku polemiku u francuskom društvu.

Odluka te vrhovne administrativne sudske instance u Francuskoj, odnosi se konkretno na zabrane nošenja burkinija u gradu Vilnev-Lube na Rivijeri, ali očekuje se da će ova obavezujuća odluka postati pravni presedan za svih tridesetak francuskih letovališta koja su donela slične dekrete.

Pravnici dve grupe za zaštitu ljudskih prava žalili su se na legalnost odluke gradskih vlasti koje su zabranile žensku odeću za plivanje koja potpuno prekriva telo, tvrdeći da ona krši osnovna ljudska prava, kao i da su gradonačelnici prekoračili svoja ovlašćenja, govoreći ženama šta smeju da oblače na plaži.

Advokat Patris Spinosi ispred Lige za ljudska prava rekao je novinarima da odluka suda predstavlja presedan i da i drugi gradonačelnici treba da je poštuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: