25 godina kasnije: EU na "nuli"– Vajmarska grupa za spas?

Aktuelna situacija u Evropi i svetu navela je ministre spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske da se vrate ideji stvorenoj pre 25 godina.

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2016.

22:55

25 godina kasnije: EU na
Thinkstock

Vajmarski trougao, koji su činile te tri zemlje, formiran je po završetku Hladnog rata, a u ovoj situaciji bi trebalo da pomogne Evropi da “prevaziđe“ Bregzit.

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajmajer je rekao da bi lideri Nemačke, Francuske i Poljske trebalo da se sastanu do kraja godine, a njegov francuski kolega Žan Mark Ero je dodao da će njegova zemlja biti domaćin samita u novembru.

Prema Štajnmajerovom rečima, trilateralna grupa je odigrala ključnu ulogu u postizanju evropskih integracija i sada bi mogla da pomogne da se dođe do odgovora na ozbiljna pitanja koja je otvorila odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju.

“Odluka Britanaca je najveći izazov za Evropsku uniju do sada. Njihova odluka reflektuje greške Evropske unije i mi sada moramo da smislimo kako da popravimo tu grešku“, rekao je ministar spoljnih poslova Poljske Vitold Vaščikovski.

Štajmajer je istakao da je svestan različitosti u stavovima među ministrima po pitanju imigracije, ali to, kako je rekao, nije bila glavna tema razgovora u nedelju. Dodao je da su sastanci potrebni kako bi se radilo na svim problemima.

“Nama treba sposobna i bolja Evropska unija. Mi moramo da dokažemo da je Evropa tu u službi svojih građana, sa konkretnim merama i projektima, bili oni u sferama bezbednosti, imigracije, rasta i zapošljavanja“, rekao je Štajnmajer na mestu gde je oformljena Vajmarska grupa, u zamku Šlos Etersburg.

U zajedničkom saopštenju od pet strana, ministri su naveli da nema jednostavnih odgovora na probleme sa kojima se suočava Evropa, ali su naveli da planiraju da pokažu građanima da EU može da uradi više kao blok, nego što bi samostalne države uradile same za sebe.

Vajmarski trougao je formiran 1991. godine, s namerom da pomogne Poljskoj u tranziciji iz komunističkog režima.

Godinu dana kasnije, Poljska je dobila zeleno svetlo da se uključi u rad Zapadne evropske unije, evropskog krila NATO pakta.

Poslednje zajedničko pojavljivanje, funkcioneri Nemačke, Francuske i Poljske imali su posle referenduma na Krimu, kada su posetili Kijev da bi izrazili podršku teritorijalnom integritetu i evropskom putu Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: