Prvi saradnik Merkelove: Turska ne može u Evropsku uniju

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je nizu izjava koje “podrivaju volju“ Angele Merkel dodao i da ne vidi da Turska može da bude članica Evropske unije.

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2016.

17:47

Prvi saradnik Merkelove: Turska ne može u Evropsku uniju
Getty Images

Tim rečima se pridružio austrijskom državnom vrhu, koji se posle neuspelog puča i odmazde Erdoganovog režima usprotivio pridruživanju zvanične Ankare evropskoj zajednici država i naroda, uz primedbu da ne postoji demokratski potencijal potreban za to.

Gabrijel je istakao da ne vidi da će Turska postati članica Evropske unije “dok traje njegova politička karijera“, čak i ako Ankara izađe u susret svim zahtevima za članstvo, iako je ceo postupak započet još 2005. godine.

“Čak i da ste veoma optimistični po pitanju moje karijere, ja ne vidim da Turska može da bude članica Evropske unije. Ne možemo da prihvatimo u članstvo Evropske unije ’grad-državu’“, rekao je 56-godišnji prvi saradnik nemačke kancelarke.

Prema njegovim rečima, veliki logistički problem je to što Turska ima veliki broj stanovnika, od oko 79 miliona, prema procenama Svetske banke.

“Kako bi to funkcionisalo kada Evropska unija trenutno gubi jednu od najvažnijih članica i i dalje nema način da organizuje sama sebe?“, ocenio je Gabrijel, podsećajući na Brezgit.

Istakao je da bi Turska, u dalekoj budućnosti, mogla da bude partner “u krugu“, reformisane Evropske unije.

Gabrijel je ranije istakao da je pitanje koliko će prijateljska politika prema izbeglicama kancelarke Angele Merkel moći da bude održiva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: