U Singapuru 41 osoba zaražena zika virusom

Više od 40 ljudi inficirano je zika virusom u Singapuru, ali većina se već u potpunosti oporavila, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.08.2016.

15:35

Default images

Singapur je objavio prvi slučaj zaraženog zika virusom u maju. Virus je u zemlju uneo 48-ogodišnji muškarac koji je putovao u Brazil, centar sadašnje epidemije ove bolesti.

Ministarstvo zdravlja Singapura danas je potvrdilo da ima 41 slučaj osoba lokalno zaraženih ovim virusom.

Ministarstvo je navelo da koliko je poznato pacijenti nisu nedavno putovali u oblasti pogođene zika virusom, i verovatno su zaraženi u Singapuru, čime se potvrđuje da se ovaj virus prenosi lokalno.

Od ovog broja zaraženih 34 osobe su se oporavile, a sedam su i dalje u bolnici.

Zika se prenosi ujedom komarca ali takođe i seksualnim putem. Četiri od pet pacijenata ne razviju nijedan od simptoma vezanih za taj virus kao što su bolovi u mišićima ili pečati na koži.

Ako se žena inficira zikom ima veći rizik da rodi dete sa oštećenjem mozga poznato pod imenom mikrocefalija.

Virus je identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, dosad je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljnije posledice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: