Poslednja faza ofanzive na ID u Sirtu

Snage libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA) pokrenule su poslednju fazu ofanzive na preostale položaje ID u uporištu te ekstremističke grupe u Sirtu.

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2016.

13:41

Poslednja faza ofanzive na ID u Sirtu
Foto: Gettyimages

"Naše snage ušle su u dva poslednja kvarta Daeša (arapske skraćenice za Islamsku državu) u Sirtu", rekao je za Frans pres Reda Isa, portparol medijskog centra provladinih snaga.

"Poslednja bitka za Sirt je počela", rekao je on i dodao da oko 1.000 vojnika učestvuju u poslednjoj fazi operacije.

Sirt koji se nalazi 450 kilometara istočno od Tripolija glavni je libijski grad pod kontrolom Islamske države koja ga je zauzela u junu 2015. godine.

Provladine snage ušle su u taj grad 9. juna posle ofanzive otpočete 12. maja.

Fotograf agencije Frans pres sa lica mesta javlja da je viđeno više tenkova i oklopnih vozila kako se kreću u pravcu severnog kvarta pod kontrolom Islamske države uz razmenu vatre i granata na ulazu u taj sektor.

Prema medija centru provladinih snaga ovo napredovanje usledilo je posle noćašnjih vazdušnih udara američkih vazdušnih snaga koje podržavaju provladine snage u Sirtu od 1. avgusta na zahtev naga libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: