Zašto je turski plan ulaska u Siriju čekao dve godine?

Ankara je počela da planira kopnenu operaciju u Siriji još pre dve godine, izvor visoko kotiran u turskom rukovodstvu ispričao je za list „Hurijet“.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 28.08.2016.

09:57

Zašto je turski plan ulaska u Siriju čekao dve godine?
Foto: Gettyimages

Taj plan nije realizovan ranije pre svega zbog incidenta s ruskim bombarderom Su-24 krajem prošle godine.

Nakon jačanja ruske grupacije u Siriji, turska vojska je bila pod rizikom da ostane bez zaštite iz vazduha na sirijskoj teritoriji. Nekoliko godina ovim planovima su se protivili i istomišljenici islamskog propovednika koji živi u SAD Fetulaha Gulena, a kog turske vlasti optužuju za umešanost u nedavni pokušaj vojnog puča u toj zemlji.

„U junu 2015. godine Turska je razmotrila mogućnost kopnene operacije oslobađanja Džarablusa od džihadista sa saveznicima iz koalicije, uključujući SAD“, navodi izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, pojedini komandiri su činili sve što su mogli da ne dozvole Turskoj da ove planove ostvari.

„Oni su izmišljali izgovore zbog kojih vlada nije mogla da napreduje u realizaciji planova, na primer, govorili su da nema dovoljno vojnog potencijala“, dodao je izvor „Hurijeta“.

Sprovođenje vojne operacije omeo je i incident s ruskim avionom Su-24, koji je turska avijacija oborila u novembru prošle godine.

„Nakon što je u novembru 2015. oboren ruski avion, naši planovi su postali praktično neostvarivi zbog odsustva zaštite iz vazduha. Kopnenu operaciju mogli smo da počnemo tek posle otopljavanja rusko-turskih odnosa“, naveo je izvor. Oklopna tehnika Turske, uz podršku lovaca koalicije predvođene SAD, prešla je granicu Sirije 24. avgusta. Saopšteno je da je cilj operacije grad Džarablus koji je pod opsadom terorista ID.

Ankara je navela da će operacija trajati sve dok ne bude otklonjena pretnja od ID. Damask je ovu akciju ocenio kao narušavanja suvereniteta, budući da nije dao dozvolu Ankari za ovu akciju, kao što je to učinio u slučaju operacije ruske avijacije u septembru prošle godine. Bivši ministar inostranih poslova Turske Jašar Jakiš je u razgovoru za RT izjavio da je cilj operacije turske vojske da onemogući napredovanje Kurda ka takozvanom „manbičkom džepu“ na severu Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: