Dečak iz Alepa: Kad završi rat počistiću ulice, a onda...

U Alepu, gde mesecima traju borbe između sirijske vojske i pobunjenika, nema nijednog bezbednog kutka.

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2016.

08:25

Dečak iz Alepa: Kad završi rat počistiću ulice, a onda...
Foto: Tanjug, arhiva

Novinarka “Raša tudeja“ Lizi Felan boravila je u Alepu nekoliko dana i uspela da razgovara sa stanovnicima ovog sirijskog grada koji se još nadaju završetku rata.

Južni deo grada postao je pravi front pre nekoliko nedelja. Stotine zgrada nalazi se se jedne strane i njih kontrolišu vladine snage, a već preko puta u zgradama se kriju opozicione snage. Te opozicione snage sačinjene su ponakviše od boraca grupe Džajiš al-Fateh, ranije poznata kao Džabat al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide.

Koriste bombaše samoubice i imaju mnogo oružja. Zaustavićemo ih u ovoj borbi“, rekao je jedan sirijski vojnik za RT.

Tri vojne akademije koje su pobunjenici nedavno zauzeli se takođe nalaze u Alepu.

Good night world

A photo posted by Lizzie Phelan (@lizzie_phelan) on

Zdravstveni radnici koji se još nalaze tu opisali su nedavna događanja kao najkrvaviju borbu od kada je u Alepu i izbio sukob. Međutim, neki građani su i dalje tu.

Zidovi doma jedne porodice puni su rupa od pucnjava, a Felen govori da je to “smrtonosno mesto koje treba zvati domom“.

Porodica koja se tu nalazi nije želela pred kamere, ali je rekla ekipi RT da uprkos eksplozijama i pucnjavi koji se mogu čuti napolju, nije ništa gore nego pre šest godina.

Pre nego što su u ovom delu grada pre nedelju dana počele borbe, ta teritorija bila je najbezbednija u Alepu. Mnoge zgrade su korišćene kako bi bile smeštene izbeglice iseljene iz ostalih delova grada. Neki od njih su i dalje tu, nemajući gde da odu.

“Mi smo bili izbeglice iz Karm al-Majsera, teritorije u blizini aerodroma u Alepu. Pobegli smo odande pre tri i po godine“, kaže jedan od stanovnika.
Dečak Ahmed rekao je za RT da su neki njegovi prijatelji napustili taj deo i otišli na bezbednija mesta kao što su Furgan i Salah Edin, ali kako navodi Lizi Felan, teško da se ova mesta mogu nazvati bezbednim.

Deca retko kad izlaze napolje sada dok traju borbe. Petogodišnji Safer navodi da sve što radi je što sređuje kuću, i što se u njoj igra sa prijateljima.

“Prvo ću počistiti ulice, onda ću pozvati prijatelje da se vrate i da im kažem da se možemo igrati zajedno, igrati fudbal na ulici, biće neverovatno“, rekao je Ahmed koji se nada završetku rata.

I dok situacija u Siriji ostaje nepromenjena, svetski lideri pokušavaju da pronađu rešenje za sirijsku krizu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri nakon 12 sati razgovora iza zatvorenih vrata nisu postigli konkretna rešenja.

Still civilians living on #Aleppo's deadliest frontline.

A video posted by Lizzie Phelan (@lizzie_phelan) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: