Ivanić: Obustavljanje istrage - najgori politički događaj

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da obustavljanje istrage povodom napada na Aleksandra Vučića predstavlja najgori politički događaj.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.08.2016.

13:54

Ivanić: Obustavljanje istrage - najgori politički događaj
Foto: Tanjug

On je ocenio da se u kratkom periodu ne može doći do poboljšanja stanja u regionu.

Ivanić je Tanjugu rekao da je neobjašnjivo da je proslo više od godinu dana, a da za incident u Srebrenici baš niko nije odgovoran.

"To je apsolutno neobjašnjivo - u bilo kojoj drugoj zemlji bi bilo nemoguće. Nema odgovornih ni po službenoj odgovornosti, niti odgovornih unutar političkih struktura, a nema nikakve krivične odgovornosti", rekao je Ivanić.

On smatra da je to posledica ambijenta koji je stvoren i u kojem niko ne sme biti optužen zato što je napadnut premijer Srbije.

"Bošnjačka logika je da u Srebrenici ko god napadne nekoga iz Srbije treba da bude zaštićen. To je strašna logika koja će unazaditi odnose i to je ogroman problem bošnjačkih političara koji će morati sami sa sobom da traze odgovor. To je potpuno neprihvatljivo i proizvodi jako loše odnose između dve zemlje", istakao je Ivanić.

On smatra i da je će ta vrsta arogancije da je bošnjačkim političarima sve dozvoljeno u Srebrnici nešto što je strašno i što će imati vrlo teške i negativne posledice.

Na neki način u to se uklapa i teška retorika iz Hrvatske, koja je , prema Ivanićeviom rečima, ničim izazvana i nepotrebna.

"To dokazuje nedostatak hrabrosti unutar Hrvatske da se okrenu vlastitim problemima i vlastitim sukobima te je najlakši izlaz u afirmaciji političara koji osporavaju Srbiju i Srbe kao narod", smatra Ivanić.

On ističe da su u tom kontekstu potuno neprihvatljive izjave bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića o Srbima kao narodu i dodaje da će sigurno proizvesti negativne posledice po samu Hrvatsku.

"Iako nije bilo verbalnih osuda iz sveta, siguran sam da će Hrvatska iz ovoga izaći mnogo gore ranjena nego što u ovom trenutku oni mogu i da zamisle", ukazao je Ivanić.

Ivanić je rekao i da ne misli da će u kratkom periodu doći do poboljšanja stanja u regionu.

"Ne mogu isti ljudi koji su stvarali negativne ambijente preko noći početi da govore pozitivnije. Trebaće vremena. Bojim se da su ovi procesi poprilično unazadili sliku o regionu i da će slika regiona ponovo biti oslikana tamnim bojama.

Moje duboko uverenje je da političari koji predstavljaju srpski narod ništa od toga nisu isprovocirali u poslednje vreme i mislim da će imati najmanje negativnih reperkusija od ove situacija", ocenio je Ivanić.

On je istakao da su za istinsku promenu na bolje potrebne promene i kod bošnjačkih političara u BiH i kod hrvatskih političara u Hrvatskoj, za šta je, kako kaže, potrebno dosta vremena, ako ne i nove generacije političara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: