Dosta je bilo optužuje Vladu, Ministarstvo demantuje

Pokret Dosta je bilo saopštio je da Vlada angažuje najskuplje lobiste i eksperte za komunikacije i marketinške strategije, što je to ministarstvo demantovalo.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 28.08.2016.

18:21

Dosta je bilo optužuje Vladu, Ministarstvo demantuje
Tanjug

"

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštava da od 2012. godine nije angažovalo nikakve lobističke kuće u inostranstvu. Vlada Vojislava Koštunice i Borisa Tadića je 16. aprila 2008. godine angažovala lobističku kuću za konsultantske usluge 30 Point Strategies, a Vlada Mirka Cvetkovića je 5. avgusta 2011. godine sklopila ugovor sa Podesta group o pružanju konsultantskih usluga (lobiranju)", navodi se u saopštenju MSP.

Kako se dodaje, posle promene vlasti 2012. godine oba ugovora su prekinuta i izvršena su samo plaćanja na osnovu obaveza koja su morala biti izvršena iz ranije potpisanih ugovora.

"Od 2012. godine nije bilo nikakvih novih ugovora sa lobistima iz inostranstva. U saopštenju Pokreta Dosta je bilo iznete su grube neistine o angažovanju Podesta group. Ni tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, ni kasnije Aleksandar Vučić, nisu angažovali niti sklapali ugovore ne samo sa Podesta group, nego ni sa bilo kojom drugom lobističkom kućom iz inostranstva", napominju iz MSP.

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da je Vlada Srbije 2012. i 2013. godine plaćala lobističku kompaniju Podesta group, koja je radila i za Miroslava Miškovića, kao i da je 2014, godine angažovala kompaniju "Bell Potinger" iz Londona, ali da se to čuvalo kao "dobro čuvana tajna".

Kako se navodi u saopštenju, DJB је po zahtevu za informacije od javnog značaja, od Ministarstva spoljnih poslova Srbije (MSP) dobio informaciju da je Vlada Srbije 2012. i 2013. godine plaćala lobiste u Americi, a među njima i poznatu lobističku firmu Podesta group. "Prema podacima dobijenim iz MSP Vlada je u 2012. godini platila 952.010 dolara za usluge lobiranja firmama iz moćne Podesta group i '30 points strategies', koja je i ranijih godina bila angažovana bez vidljivijeg rezultata", naveo je ĐB.

DJB dodaje i da tajni izdaci za lobiranje podrazumevaju tajne ciljeve za koje se lobira, zbog čega pita šta su izdaci lobista i koji je kvalitet lobiranja, kao i da li se plaća lobiranje za interese premijera.

Zbog svega toga, DJB zahteva da se o angažovanju lobista razgovara u institucijama, kao i da se o donošenju spoljno - političke strategije pita Skupština Srbije, nevedeno je u saopštenju.

"Zašto je ta kuća, Podesta group, koja radi za Miškovića, tada angažovana, pitanje je koje treba postaviti Borisu Tadiću i Mirku Cvetkoviću. Sve se to radilo pod oznakom poverljivosti, a našu državu je koštalo 100 hiljada dolara za Podesta group i 42 hiljade evra za 30 Point Strategies svaki mesec. To je istina, za razliku od propagandnih laži Pokreta Dosta je bilo", dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: