Dačić: Neviđeni međudržavni skandal

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je kritike poslanika u Predstavničkom domu Skupštine BiH Sadika Ahmetovića.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.08.2016.

10:55

Dačić: Neviđeni međudržavni skandal
Foto: Tanjug

Dačić je ranije ocenio da bošnjački političari stoje iza prošlogodišnjeg napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici posle obustave istrage o tom slučaju.

"Izjava Sadika Ahmetovića da je premijer Srbije Aleksandar Vučić sam kriv i da je napao sam sebe, najbolje govori o bošnjačkim političarima u BiH", rekao je Dačić u izjavi koje je Ministarstvo spoljnih poslova prosledilo medijima.

Ahmetović je rekao da je jučerašnja Dačićeva izjava da iza napada na Vučića u Potočarima prošle godine stoje bošnjački političari "apsolutno neprimerena" i da ne doprinosi stabilizaciji odnosa u regionu.

"Aleksandar Vučić je u Potočarima napao 'sam sebe', jer je masa reagovala i to niko nije mogao da kontroliše, i to zbog ranijih Vučićevih izjava o rezoluciji UN o Srebrenici, hapšenju Nasera Orića u Švajcarskoj i još mnogo toga", rekao je Ahmetović za portal klix.ba.

On je ocenio da Dačićeva poruka nije potrebna nikome, pa ni Srbiji, jer da je postojala neka individualna odgovornost, to bi se i otkrilo.

U današnjem saopštenju Dačić podseća da je Vučić otišao u Srebrenicu na njihov poziv i da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbednosti. Takođe ukazuje da je nekoliko dana kasnije Bakir Izetbegović s Vučićem kao domaćinom prošetao mirno Beogradom i da Srbija nikad ne bi dopustila da se njemu i drugima koji dolaze iz sveta organizuju incidenti i napadi kao što se desilo u BiH.

Dačić se takođe pita da li je moguće da "godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića" za to niko nije odgovarao, i da se čak obustavlja istrage o tome.

"Sve to je neviđeni međudržavni skandal", navodi Dačić i dodaje da Srbija zato "osnovano sumnja da je reč o režiranom i organizovanom napadu".

Dačić je podsetio da je Vučić svoj prošli mandat započeo posetom Sarajevu, da je stalno isticao potrebu stabilnosti u BiH i dobrih odnosa, da je došao u Srebrenicu da se pokloni žrtvama, što je i američki potpredsednik Džo Bajden nedavno u Beogradu visoko ocenio, osuđujući napad na njega i ovogodišnje poruke da je nepoželjan u Srebrenici.

"Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost kako neki misle, već velika prednost", naveo je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: