Žestok obračun turske vojske s Kurdima, poginuo Turčin

Jedan turski vojnik je poginuo, a trojica su ranjena u raketnom napadu kurdskih milicija protiv dva tenka koja učestvuju u turskoj ofanzivi na severu Sirije.

Izvor: B92, Beta

Subota, 27.08.2016.

23:03

Žestok obračun turske vojske s Kurdima, poginuo Turčin
Foto: Tanjug

Ovo je prva potvrđena smrt jednog turskog vojnika u okviru turske ofanzive u Siriji pokrenute u sredu.

Rakete su ispalili pripadnici Partije demokratske unije (PYD) glavnih kurdskih milicija u Siriji, navodi Anadolija.

Turska smatra PYD i njeno vojno krilo YPG (Jednice za zaštiu kurdskog naroda) terorističkim organizacijama, iako ih zbog njihove efikasne borbe protiv ekstremista Islamske države podržavaju SAD.

Provladina agencija Anadolija je navela da je turska vojska odgovorila na napad i granatirala položaje PYD-a u Siriji.

Tenkovi su pogođeni u oblasti Darablosa, grada koji su pobunjenici uz podršku Turske u sredu povratili od Islamske države, navela je agencija Dogan.

Ranije je javljeno da je Turska uništila arsenal i komandni položaj koji pripadaju terorističkim grupama.
Foto: Tanjug
Turska vojska je u subotu poslala šest novih oklopnih vozila u Siriju, u selo Karkamis, na turskoj granici. Posle tri dana operacija Turska sada u Siriji ima 50 tenkova i 380 vojnika, prema navodima dnevnika Hurijet.

Turska vojska je u sredu pokrenula operaciju "Štit Eufrata" u Siriji kako bi proterala pripadnike Islamske države iz pogranicnog regiona i suprotstavila se napredovanju kurdskih snaga - koje Ankara smatra neprijateljima.

Turske vlasti saopštile su da je cilj ofanzive proterivanje džihadista, ali za Tursku, koja je u sukobu sa Kurdima na sopstvenoj teritoriji, cilj ove ofanzive je, između ostalog, da spreči sirijske Kurde da formiraju pojas oko njene granice, čime bi bezbednost zemlje bila direktno ugrožena.

Šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pozdravio je učešće Turske u borbi protiv džihadista Islamske države u Sirij i upozorio je Ankaru da ne "padne u iskušenje" da u toj zemlji rešava kurdsko pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: