Rusija NATO-u: Promenite rečnik pa da razgovaramo

Zasad nema realnih osnova za razgovor o novom sporazumu o kontroli naoružanja u Evropi, jer NATO i dalje govori o potrebi da se obuzda Rusija.

Izvor: Sputnjik

Subota, 27.08.2016.

20:13

Rusija NATO-u: Promenite rečnik pa da razgovaramo
Foto: Gettyimages

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruško, a preneo "Sputnjik".

U petak je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u članku u listu „Frankfurter alemajne cajtung“ predložio da se zaključi novi sporazum o kontroli naoružanja u Evropi kako bi se izbegla nova trka Rusije i NATO-a u naoružanju.

Štajnmajer je, takođe, izjavio da je Rusija već nekoliko puta pozivala da se započne diskusija o ovom pitanju.

Kasnije je predstavnik Alijanse izjavio da NATO pozdravlja svaki korak koji će dovesti do bolje kontrole naoružanja u Evropi i da će nastaviti da razmatra s Rusijom transparentnost i mere za smanjenje rizika.

„Nemačka u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u pokušava da oživi vojno-političko sagledavanje organizacije, da joj udahne svež vazduh. To što je napisao Štajnmajer u svom tekstu odgovara onim signalima koje smo dobili od nemačke strane“, rekao je Gruško.

„Istovremeno, sa žaljenjem moramo konstatovati da su šanse za kontrolu naoružanja u Evropi kao realni instrument zaštite bezbednosti propuštene“, smatra on.

Prema mišljenju Gruška, „to je, pre svega, rezultat toga što zemlje NATO-a nisu ispunile ključnu obavezu u sferi vojne bezbednosti u Evropi - nisu ratifikovale Sporazum o prilagođavanju Sporazumu o običnim oružanim snagama u Evropi, koji je potpisan u novembru 1999. i trebalo je da stupi na snagu u najkraćem mogućem roku“. Gruško je, takođe, podsetio da je Rusija ratifikovala taj sporazum još 2004. godine. Prema njegovom mišljenju, „u ovoj fazi koren problema se ne krije u nedostatku instrumenata kontrole naoružanja nego, pre svega, u politici koju vodi NATO“, prevashodno prema Rusiji. „Znamo iz istorije evropske bezbednosti da se uspeh u vojnoj sferi, u sferi kontrole naoružanja, postiže onda kada postoji zajednički politički projekat. A danas, sudeći po odlukama koje su usvojene na samitima NATO-a u Velsu i Varšavi, takve političke osnove nema. Dok god NATO zvanično i nezvanično bude govorio o neophodnosti da se obuzda Rusija, realna politička osnova za ozbiljan dijalog u sferi kontrole naoružanja teško da će se pojaviti“, izjavio Gruško.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: