SB UN osudio Severnu Koreju zbog raketnih probi

Savet bezbednosti UN osudio je Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističkih raketa i saopštio da će preduzeti "značajne mere" kao odgovor na poslednje probe.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2016.

12:07

SB UN osudio Severnu Koreju zbog raketnih probi
Foto: Gettyimages

To je Pjongjang ocenio kao “provokaciju“.

Tekst rezolucije o osudi balističkog testiranja usvojen je u petak jednoglasno i za njega je glasalo svih 15 članica Saveta bezbednosti, među kojima i Kina, glavni saveznik Severne Koreje.

U rezoluciji se navodi da će Savet "nastaviti da pažljivo prati situaciju i preduzeti značajne dodatne mere", ali nije precizirano o kojim se merama radi.

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje Džon Min Dok oštro je reagovao na osudu Saveta bezbednosti, navodeći da je diskusija koja se pod vodstvom SAD vodila u Savetu "provokacija" i da njegova zemlja razvija nuklearni raketni program kao odgovor na "nuklearno zastrašivanje koje sprovodi Vašington".

Japanski premijer Šinzo Abe potvrdio je da je projektil posle pređenih 500 kilometara pao u zonu vazdušne odbrane Japana i ocenio taj potez kao "ozbiljnu pretnju i neodgovorni čin koji se ne sme tolerisati".

Severnokorejski lider Kim Džong Un je, prema navodima državne agencije KCNA, ocenio balističku probu kao "uspešnu" i dodao da "njegova zemlja postaje deo nuklearne elite koja ima kapacitet za izvođenje nuklearnih napada".

Severna Koreja ispalila je 24. avgusta raketu tipa KN-11 iz podmorničke baze nedaleko od grada Sinpo, a satelitski snimci pokazali su da je posle pređenih 500 kilometara pala u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Japana.

Posle višemesečnih tenzija oko raketnih proba Pjongjanga, stručnjaci su ocenili da su odnosi dve Koreje u najtežoj krizi od 1970-tih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: