"Nećemo dozvoliti da se kosovska zemlja poklanja CG"

Nekoliko hiljada Albanaca protestovalo je u Peći protiv demarkacije sa Crnom Gorom, uz poruku da neće dozvoliti da se kosovska zemlja poklanja Crnoj Gori.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2016.

19:20

Default images
Foto: Gettyimages

Protest je organizovao opozicioni Pokret Samoopredeljenje, koji tvrdi da je u procesu demarkacije Podgorica dobila deo teritorije Kosova.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima "Demarkacija da, ali ne kompromis", “Ne tražimo i ne damo Crnoj Gori zemlju” i druge...

Skup je predvodio nekadasnji gradonačelnik Peći, Ali Lajci, koji je ranije bio uz Demokratski pokret Kosova, kosovskog premijera Ise Mustafe, a na protestu je bio i predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Visar Imeri.

Prema rečima Lajcija, ako u Skupstini prođe predlog o demarkaciji, poslanici moraju da imaju u vidu da će to proizvesti politicke tenzije i krizu.

On je okupljenima rekao da to ne predstavlja volju građana Kosova i da će otpor biti pružen institucionalnim putem i na druge načine.

U saopstenju koje je izdala policija navodi se da je protest protekao mirno i bez incidenata.

Pitanje demarkacije sa Crnom Gorom je podiglo napetost na Kosovu u poslednjih godinu dana, a tenzije se očekuju i početkom septembra kada bi skupština Kosova trebalo još jednom da pokuša da ratifikuje taj sporazum.

Ratifikacija je jedan od uslova za dobijanje vizne liberalizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: