Hrvati zabranili srpskom pilotu učešće na aeromitingu

Udruženje hrvatskih ratnih veterana iz Sinja i Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo zabranili su da novosadski pilot Dragan Amidžic učestvuje na aeromitingu u Sinju.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.08.2016.

22:53

Hrvati zabranili srpskom pilotu učešće na aeromitingu
Foto: Gettyimages

Amidžic se "galebom G2" uputio u Sinj na poziv kolega pilota iz tog grada, piše "Blic".

Trebalo je da mu to bude šesti nastup u Hrvatskoj u poslednjih osam godina. Umesto da poleti i prikaže akrobacije, doživeo je da njegov avion čuva policija u hangaru, daleko od očiju javnosti.

Članovima udruženja veterana iz Sinja zasmetalo je to što je "galeb" "tip aviona koji je JNA koristila u ratnim sukobima devedesetih u Hrvatskoj", ali i to što je obeležen petokrakom.

"Rado sam se odazvao na poziv sinjskog aerokluba. Dobio sam odobrenje njihove Agencije za civilno zrakoplovstvo i dan pred miting sleteo sam na njihov aerodrom.

Organizovana mi je carina, obavili smo formalnosti po sletanju i u znak dobrodošlice organizatori i gradonačelnik Sinja odveli su me na ručak. Dogovor sa organizatorom je bio da mi se obezbedi agregat za startovanje aviona i zahvaljujući Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) on je bio tu kad sam sleteo. Međutim, kada smo se vratili iz grada, nakon ručka, agregata nije bilo", kaže Amidžic, prenosi "Blic".

Usledio je sastanak sa organizatorima aeromitinga, na kome je Amidžic saznao da se udruženje veterana protivi uzletanju "galeba" i tada odlučuje da ne poleti kako ne bi došlo do neželjenih incidenata.

"Žao mi je što nisam leteo, zbog publike i organizatora, ali nisam ljut. Civilni sam pilot, zaljubljenik sam u aeromitinge. Nakon što sam odlučio da ne učestvujem na aeromitingu, pozvali su me članovi Udruženja branitelja na sastanak i razgovor je protekao mirno i bez incidenata. Rekli su mi šta im smeta, te da nemaju ništa protiv mene. Znaju da sam ljubitelj aviona i letenja, te da nije sporno ni to što sam iz Srbije, već je problem, kako su nam rekli, bio u simbolici stradanja koju taj avion predstavlja braniteljima i nekoliko petokraka koje su na njemu", kaže Amidžic.

On dodaje da ga to što se dogodilo u Sinju neće omesti da nastupa na sličnim manifestacijama u Hrvatskoj.

"Sve kolege piloti iz Hrvatske su me podržale. Mi smo godinama kao velika porodica", kaže Amidžic

Direktor aeromitinga Tonci Panza potvrdio je da su predstavnici veterana izrazili nezadovoljstvo što su u program uvrstili avion "galeb".

Panza kaže da je uoči Amidžicevog dolaska održan i sastanak na poziv veterana.

On je dodao da je hrvatsko ratno vazduhoplovstvo zapretilo da će otkazati vojni deo programa ako "galeb" nastupi i da su tražili da se vrati agregat za startovanje aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: