Mađarima jedan zid nije dovoljan, grade još jedan

Zajedničke snage vojske i policije uhvatile su tridesetdvogodišnjeg muškarca iz Niša dok je pokušavao da prokrijumčari 13 migranata.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2016.

16:20

Mađarima jedan zid nije dovoljan, grade još jedan
Foto: Tanjug

On je u putničkom vozilu prevozio državljane Iraka, među kojima je bilo devetoro dece i četiri odrasle osobe. Krijumčaru je određeno zadržavanje u trajanju od 48 časova. U međuvremenu, mađarske vlasti najavljuju podizanje još jednog zida na granici sa Srbijom.

Očigledno ovaj zid nije bio dovoljan da spreci migrante da se domognu mađarske teritorije. Zato severni susedi najavljuju podizanje još jednog... I to samo dan posle sastanka srpskog i mađarskog ministra unutrasnjih poslova na kom je, kako je saopsteno, dogovoreno zajedncko patroliranje pilicajaca obe zemlje. Ne i podizanje zida

“Glavni motiv da pojačaju zid je sasvim neizvesna budućnost dogovora EU i Turske budući da bi ako sporazum propadne Turci pustili milione izbeglica da krenu ka Evropi“, naveo je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

A u Srbiji je trenutno, prema podacima UNHCR-a, 4400 migranata. 80 % njih smesteno je u prihvatnim centrima siom zemlje.

Tokom avgusta u našoj zemlji u proceduru za azil ušlo je 1600 ljudi.

Broj tražilaca azila se smanjuje i sve ih je manje na severu zemlje. Pristaju da se povuku u neki od prihvatnih centara u blizini Horgoša i odatle čekaju svoj red za ulazak u Mađarsku koja dnevno primi 30 migranata. Očekivanja su da sa dolaskom hladnijih dana migracije budu smanjene. Ipak , mi smo spremni i za najgori scenario iako se nadamo najboljem, saopštio je UNHCR.

Najbolje za sebe žele i Mađari pa zato već mobilišu svoje državljanje kako u Srbiji tako i u Mađarskoj da na oktobarskom referendumu odbace preporuke Evropske unije za prihvat izbeglica i migranata.

Novi zid samo bi predstavljao kontinuitet kršenja obaveza iz međunarodnih dokumenata, smatraju pravnici.

“Cilj je da se ti ljudi spreče da uđu u krug od 8 km za koje novo mađarsko zakonodavstvo ima ubzanu proceduru proterivanja iz zemlje. Predstavlja odbrambenu situaciju kako oni ne bi mogli da pristupe mađarskoj teritoriji“, rekao je Vladimir Petronijević ivršni direktor “Grupe 484“.

Nije poznato kada bi novi zid mogao da bude podignut. Ono što jeste poznato - nijedan zid bilo gde u svetu nije sprečio ilegalne migracije. Poznavaoci prilika uvereni su da će novi zid u praksi značiti i skuplje usluge krijumčara, koji će u tom slučaju migrante prevoditi preko dve, a ne kao do sada, preko jedne žice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: