Pusić: Prekinuti sa preterivanjem u odnosu sa SRB i BiH

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poručila je sinoć da u predizbornoj kampanji treba prestati sa preterivanjem u odnosu na Srbiju i BiH.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.08.2016.

11:23

Pusić: Prekinuti sa preterivanjem u odnosu sa SRB i BiH
Foto: Tanjug

Ona je navela da srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji treba ukloniti kroz bilateralne pregovore.

"U predizbornoj kampanji se, nažalost, često govore preterane stvari", ocenila je Pusić sinoć u komentaru na svom Fejsbuku, koji se, kako navodi agencija Hina, očito odnosi na političku situaciju nastalu nakon objave audio snimke izjava Zorana Milanovića u razgovoru sa predstavnicima branitelja, koje su izazvale burne reakciju u Srbiji i BiH.

"Nacionalni naboj je i kod nas, a i u zemljama u našem susedstvu, postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja. Mislim da sa time treba da se prekine. Nijedna od naših država nastalih na jugoistoku Evrope u devedesetim godinama prošlog veka nije savršena i svi imamo još jako mnogo posla", napisala je Pusić.

"BiH verojatno više od drugih, ali najmanje svojom krivicom. U poslednjih 25 godina toliko je destrukcije bilo usmereno na tu zemlju da je impresivno da ipak uspeva da se održi na nogama. BiH zaslužuje svaku podršku u svojoj konsolidaciji i na svom putu prema EU članstvu. U razdoblju od 2012. pa do kraja 2015. tu je podršku od Hrvatske i imala i imaće je i u buduće", istakla je Pusić.

Ssto se Srbije tiče, odnosi sa Hrvatskom od kraja rata nisu nikada bili lošiji nego danas, što nikome nije u interesu, smatra Pusić i naglašava da Srbija ima vlast kakvu su njeni gradjani izabrali, a odnosi izmedju dvaju zemalja ne mogu da se temelje na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji, već na racionalnom interesu.

"Naš interes je mir i stabilnost u regionu, rešavanje problema pregovorima i dogovor tamo gde nas činjenica susedstva upućuje na dogovor. Naš interes je i privredna saradnja, saobraćaj, bezbednost ulaganja, bezbednost gradjana", napominje bivša šefica hrvatske diplomatije.

"U tom smislu je Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji neodrživ i štetan i za naše medjusobne odnose kao i u kontekstu Evropske unije. O tome treba i bilateralno pregovarati kako bi se garantovala bezbednost gradjana i uklonio taj trajni povod za večno vraćanje na ustaše i četnike", poručila je Pusićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: