Zobenica s poslanicom nemačkog Bundestaga

Potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica je primio poslanicu nemačkog Bundestaga i članicu parlamentarne grupe za saradnju sa jugoistočnom Evropom Iris Eberl.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.08.2016.

19:49

Zobenica s poslanicom nemačkog Bundestaga
Foto: Tanjug

Tom prilikom je rečeno da će Savezna republika Nemačka i dalje pružati snažnu podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, a podrška je najavljena i započetim reformama u Vojvodini, kao i projektima iz oblasti kulture koje je kandidovao Grad Novi Sad.

Zobenica je visoku gošću iz Nemačke obavestio da su nakon ubedljive pobede Srpske Napredne stranke (SNS) na poslednjim izborima, promenom vlasti u Vojvodini, stvoreni uslovi za prekopotrebne reforme, napredak i prosperitet severne srpske pokrajine.

On je u razgovoru sa Iris Eberl ocenio da u prethodna dva mandata pokrajinske vlasti, u Vojvodini nije urađeno ništa kapitalno, kao i da je korupcija bila na veoma visokom nivou.

"Odlučni smo u nameri da prekinemo takvu losu praksu. Cilj nam je da u narednom periodu, zajednički sa Vladom Republike Srbije, realizujemo četiri velika projekta u Vojvodini i na tome već uveliko radimo. U pitanju su: izgradnja novog Kliničkog centra u Novom Sadu, nove zgrade Javnog servisa Vojvodine (RTV), zatim, izgradnja autoputa od Novog Sada do Rume, kroz Frušku goru, kao jednog od najbitnijih koridora u zemlji, i izgradnja takozvane banatske magistrale, od Kovina do graničnog prelaza Djala“, rekao je Zobenica.

Govoreci o radu Skupštine AP Vojvodine, Zobenica je rekao da u njoj postoji kulturan i civilizovan način diksusije, rasprave i razmene mišljenja. Uprkos ubedljivoj većini koju ima u pokrajinskoj Skupštini, SNS je pokazala visok nivo odgovornosti prema svojim koalicionim partnerima i podržala izbor Ištvana Pastora za predsednika Skupštine AP Vojvodine, čime je nastavljena tradicija da predstavnik najveće manjinske stranke bude i predsednik pokrajinske Skupštine.

Zobenica je istakao da je Skupština AP Vojvodine prepoznatljiva po svojoj otvorenosti prema nevladinom sektoru, različitim inicijativama i aktivnostima građana koje doprinose jačanju demokratskog društva i podsetio da je Skupština AP Vojvodine 2008. godine donela Rezoluciju kojom se skida kolektivna odgovornost sa nemačkog naroda za dešavanja tokom Drugog svetskog rata na području Vojvodine.

"Mi smo otišli korak dalje. Naime, u narednom periodu očekuje nas realizacija onoga što je dogovoreno u razgovoru između premijera Srbije i Nemačke, Aleksandra Vučića i Angele Merkel, a to je izgradnja spomenika žrtvama Nemačke nacije koji su stradali u dešavanjima nakon završetka drugog svetskog rata na našim prostorima. Taj spomenik će biti izgrađen u Temerinu, kao znak uzajamne podrške i poštovanja između Srbije i Nemačke“, najavio je Zobenica.

On je takođe zatražio podršku Nemačke kandidaturi Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, kao i za kandidaturu Novog Sada za Omladinsku prestonicu evrope 2018. godine.

Iris Eberl se zahvalila Zobenici na naporima koji se čine na planu jačanja uzajamne podrške i obećala podršku Nemačke kako pokrajinskoj tako i gradskoj vlasti, posebno u naporima i lobiranju za dobijanje titule evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope.

Današnjem sastanku u Skupštini AP Vojvodine prisustvovali su i generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju Dmitar Stanišić, članica Gradskog veća Grada Novog Sada Mira Radenović, kao i direktor "Korad Adenauer Fondacije" - ogranak u Beogradu, Norbert Dikman.

Obraćajući se novinarima uoči početka sastanka Zobenica je izrazio zadovolstvo zbog cinjenice da je po prvi put u istoriji gost Skupštine AP Vojvodine jedan poslanik Nemačkog Bundestaga i zbog toga što ima priliku da iz prve ruke čuje dobre primere političke prakse u parlamentu Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: