"Iza napada na Vučića stoje bošnjački političari u BiH"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenjuje da iza napada i pokušaja ubistva premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici stoje bošnjački političari u BiH

Izvor: Tanjug

Subota, 27.08.2016.

16:33

Foto: Tanjug, arhiva

"Vest o obustavljanju istrage protiv jednog od glavnoosumnjičenih za prošlogodišnji pokušaj ubistva premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici pokazuje da, u stvari, bošnjački političari u BiH stoje iza ovog napada", izjavio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Godinu dana ne samo da nisu ništa preduzeli na otkrivanju napadača i organizatora, već su sve učinili da ih zaštite", ukazao je Dačić.

On je istakao da je Srbija opredeljena za mir i regionalnu stabilnost, ali da se ona ne može graditi mržnjom i stalnim napadima na Vladu Srbije i njenog premijera, koji se poneo državnički, a potom doživeo pokušaj ubistva i stalne uvrede.

"To govori o njima, Srbija će voditi svoju politiku mira i pomirenja, za koju smo dobili priznanje svih vodećih političara sveta“, poručio je Dačić.

Vulin: Cilj da se sakriju nalogodavci i uklone tragovi napada

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas da obustavljanje gonjenja izvršilaca pokušaja ubistva premijera Aleksandra Vučića prošle godine u Srebrenici "sluzi da se sakriju nalogodavci i uklone tragovi".

"Pokusaj ubistva Aleksandra Vucica u Srebrenici nije bio slučajan niti je sproveden bez pazljivog planiranja, a jos manje bez politicke pozadine i podrske", izjavio je Vulin koji je istakao da još više od sramne odluke tužilaštva vređa ćutnja međunarodne zajednice.

Da je umesto Vučića napadnut premijer neke druge zemlje ovo se ne bi desilo i međunarodna zajednica se ne bi umirila dok teroristi ne bi bili pohvatani i kaznjeni, smatra Vulin.

On je istakao da se pravni sistem BiH ovakvom odlukom trajno i nepovratno obrukao i poslao poruku da nije vazno kakvo delo je pocinjeno već protiv koga je ucinjeno.

"Od zrtve zavisi i kazna ili u ovom slucaju nagrada. Pre godinu dana Vucic je oprostio sto su pokusali da ga ubiju, godinu dana kasnije ne mogu da mu oproste sto je ziv", ukazao je Vulin.

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Jelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića nakon komemoracije žrtvama u Srebrenici prošle godine, preneo je ranije danas RT RS pozivajućui se na agenciju Federacije BiH Patrija.

Merdić je potvrdio da je istraga protiv njega obustavljena, dok su u Tužilaštvu za Srnu rekli da do ponedeljka ne mogu da daju informacije o ovom slučaju, prenosi RT RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: