Krivična prijava protiv bivšeg brazilskog predsednika

Brazilska policija je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Luisa Injasija Lula da Silve zbog primanja mita i pranja novca.

Izvor: Beta

Petak, 26.08.2016.

23:40

Default images

Prijava je podneta na osnovu istrage krupcionaškog skandala u državnoj naftnoj kompaniji Petrobras.

Ovu prijavu koja je upućena dok se pred Senatom vodi proces opoziva Luline političke štićenice, sada suspendovane predsednice Brazila Dilme Rusef, treba da potvrdi tužilaštvo, navodi se u saopštenju policije u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Sedamdesetogodišnji Lula bio je predsednik od 2003. do 2010, i predmet je tri istrage zbog skandala s Petrobrasom.

Policija je optužila Lulu, njegovu suprugu Marisu Leticiju Lulu i još tri osobe, za navodno ilegalnu ; kupovinu stana i seoske kuće, u saradnji s firmom OAS, umešanom u korupciju.

Bračni par Lula je ilegalno stekao dobit od firme BPT OAS u vrednosti od 2,4 miliona reala (750.000 dolara), navela je policija. Stan je navodno kupila firma OAS, a Lula ga je renovirao.

Lula je već 29. jula optužen za pokušaj opstrukcije suda tokom istrage Petrobrasa. To je prvi put da je Lula - simbol brazilske levice, pozvan da odgovara pred sudom.

Ako bude osuđen. Lula više ne bi mogao da se nada da se ponovo kandiduje, na izborima koji bi redovno mogli da budu 2018. godine.

Brazilski senatori su u četvrtak pokrenuli proces opoziva Dilme Rusef čije vrlo verovatno smenjivanje će staviti tačku na 13-godišnju vladavinu levice u toj latinoameričkoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: