Žena, majka, plaćeni vladin ubica u kontroverznom ratu

Rat kontroverznog predsednika Rodriga Dutertea s narko-kartelima dostiže usijanje, a BBC je razgovarao sa ženom čiji je posao odstrel narko-dilera.

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

12:09

Žena, majka, plaćeni vladin ubica u kontroverznom ratu
Foto: Getty Images

"Kada se sastajete sa ubicom koja iza sebe ima šest žrtava, ne očekujete sitnu, nervoznu mladu ženu koja nosi bebu", piše reporter britanske kuće.

Devojka koja se krije iza imena Marija kaže da je prvi "posao" obavila pre dve godine i da je tada bila i uplašena i nervozna. Sada živi kao deo tima koji ubija dilere u vladinom ratu protiv droge.

"U timu su tri žene, koje su veoma cenjene, jer mogu da priđu žrtvama, a da pritom ne izazovu sumnju kao muškarci. Od trenutka kada je Duterte izabran i kada je pozvao građane i policiju da ubijaju dilere, Marija je ubila još pet ljudi - svih pet pucnjem u glavu", navodi BBC.

Zadatke dobija od "šefa", čoveka iz policije. Nije sama u ovom poslu, jer se njime bavi i njen suprug.

Kontroverzni rat protiv droge joj je doneo i više posla i rizika. Njen muž je dobio zadatak da ubije čoveka koji nije plaćao dugove, a istovremeno je prodavao drogu, a zatim je uveo i nju u taj posao.

"Bila im je potrebna žena i muž me je preporučio. Kada sam videla čoveka koga je trebalo da ubijem, samo sam mu prišla i ispalila metak", kaže Marija.

Marija i njen muž su živeli u siromašnom kraju Manile, nisu imali posao, a sada se sele s jedne "bezbedne lokacije" na drugu. Po poslu zarade oko 20.000 filipinskih pezosa, odnosno nešto manje od 400 evra. Sumu deli njih troje ili četvoro.

"Plaćena ubistva nisu novost za Filipine, ali odredi ubica nisu nikada imali više posla. Duterte je poslao nedvosmislenu poruku", piše BBC.

Duterte, koga su zapadni mediji nazvali "filipinskim Trampom", obećao je da će eliminisati 100.000 kriminalaca u prvih šest meseci vladavine.

"Da li životi deset kriminalaca zaista nešto znače? Ako sam ja jedini koji trpi sve ovo, da li bi mi sto života ovih idiota nešto značilo?", upitao je Duterte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: