"Formiranjem Islamske države Asad postao manje zlo"

Međunarodna zajednica u predsedniku Bašaru el Asadu sada vidi manje zlo od boraca Islamske države, koji odrubljuju glave svojim žrtvama.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.08.2016.

11:49

Foto: Gettyimages

Zbog toga je sada Asad dobio poziciju "lidera u borbi protiv varvarizma", piše današnji Dojče vele.

Turski ulazak u Siriju "promešao" je ratne frontove u Siriji.

SAD podržavaju novi Erdoganov kurs. Njegov cilj su i Kurdi, a oni su, prenosi Dojče vele, verovatno razočarani potezom Vašingtona.

"Ako je neko arapskom svetu velemajstor cinizma, onda je to sirijski predsednik Bašar el-Asad, koji se 2011. bori protiv legitimnog protivnika – sopstvenog naroda", piše Dojče vele.

Asad je dozvolio da na sirijskom tlu nastane, kako navodi Dojče vele, "monstrum - Islamska država", protiv kojeg su se ujedinili dosadašnji protivnici (Rusija, Iran, Irak i Hezbolah na jednoj, Amerikanci, Saudijska Arabija, Katar, i EU na drugoj strani) čime su doprineli opstanku Asadovog režima.

Sada je i Turska, još jedan bivši Asadov protivnik, promenila stranu. Jedan turski vojni konvoj prešao je granicu susedne Sirije.

Zvanično se radi o borbi protiv ID, a nezvanično o borbi protiv Kurda, čije je položaje u Siriji Turska do sada napadala iz borbenih aviona.

Time je "Asadova igra uspela", a kako navodi Dojče vele, ta Asadova računica ipak može dovesti do nekog kraja, mada ostaje neizvesno šta će na kraju ostati od države koju je nasledio od oca.

Pitanje šta će ostati od Sirije postavlja se zbog činjenice da Rusija i Iran Asada ne podržavaju iz prijateljstva, već se očekuje da će obelodaniti i cenu svoje politike.

Sudeći po dosadašnjoj politici, ostaje nepoznato šta se sledeće može očekivati i od Turske, a Dojče vele se poziva na istoriju, vreme u kojem je Sirija bila deo Osmanskog carstva.

"Nejasno je kakve sve misli u Ankari podstiče to istorijsko sećanje. U svakom slučaju, u Siriji se, nakon ulaska turskih snaga, formirao još jedan front", navodi se.

Ankara bi, strahuje se, mogla da se "prebaci" u rusko-šiitski tabor, što Zapad želi da spreči.

Najnesrećniji zbog turskog upada su verovatno Kurdi u Siriji i u Turskoj. Čini se da su njihovi planovi o daljoj autonomiji pretrpeli težak udarac.

Region će zato i ubuduće ostati nemiran, zaključuje Dojče vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: