Priština "upozorava" Ramu zbog Srbije i Vučića

Velika prašina podigla se oko sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame koji treba da se održi u Nišu.

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

21:21

Priština
Foto: Gettyimages

Buka je nastala nakon pisanja pojedinih beogradskih medija da će samitu u Nišu možda prisustvovati i neimenovani zvaničnici Kosova, a spekulisalo se i oko ciljeva i formata sastanka, ali nešto tiše i o predlogu Beograda i početku radova na auto-putu Niš-Drač, navodi u autorskom tekstu za kosovske medije zamenik šefa diplomatije Kosova Petrit Seljimi.

On ističe da je na Trećem regionalnom samitu šefova država zapadnog Balkana, koji je održan u Parizu, Albanija bila u centru pažnje, ali i da je odobreno nekoliko važnih projekata, između ostalih i produženje takozvanog "nacionalnog auto-puta“ koji ide van granica Kosova, od Merdara do Niša.

Kako navodi to bi poboljšalo povezanost Albanije i Kosova, ali i Crne Gore, sa Srbijom, Makedonijom i Hrvatskom.

Seljimi, međutim, ističe da Kosovo i Albanija već imaju infrastrukturnu osu koja omogućuje bolju komunikaciju – auto-put Ibrahim Rugova.

On navodi da srpski premijer poslednjih godina neprestano ističe značaj puta Niš-Drač za regionalno povezivanje i saradnju i dodaje da politika Tirane ne treba da bude zarobljena u tom diskursu.

Seljimi smatra da "postoje dva osnovna problema u pokušajima Beograda da transformiše auto-put Drač-Niš u projekt srpske dobre volje za bolju regionalnu saradnju".

On najpre navodi da je auto-put između Albanije i Kosova dugačak oko 400 kilometara i da, sa najdužim tunelom na Balkanu, ima značaj i u ekonomskom i simboličkom smislu.

"Produženje koje će Srbija graditi od Niša do Merdara, uz pomoć evropskih fondova, je sedmina investicija koje su uložilo Priština i Tirana", dodaje on.

Kako ističe, Niš će biti čvorište na auto-putu Priština-Tirana i postojećeg auto-puta između Skoplja i Zagreba, ali čvorište je i Prizren, a kada bude povezana i Crna Gora, to će biti i Skadar.

Seljimi zaključuje da nazivanje tog auto-puta projektom Niš-Drač je prilično proizvoljno, kao na primer i Drač-Slavonski brod i dodaje da iza ovog leži daleko opasniji problem.

„Vučić i svi srpski zvaničnici insistiraju da se o odnosima Kosova i Srbije razgovara kao o odnosima između Albanaca i Srba. Srbija nema problem da razgovara sa Tiranom, sa „kosovskim Albancima“, da finansira ili da učestvuje na konferencijama i događajima sa Albancima, ali, Srbija apsolutno nije spremna da se suoči sa Kosovom, kao što i odbija da koristi termin "Kosovari" za građane Kosova. Uvek se govori o "kosovskim Albancima", ali nikada o "Kosovarima"“, smatra zamenik šefa diplomatije Kosova..

On ističe da „Srbija sanja „rešavanje problema" Kosova preko Tirane, za Srbiju Kosovo nije država i Priština nije glavni grad jedne države te auto-put ne može biti Beograd-Priština ili Beograd-Priština-Tirana“.

„Koristeći čudan naziv auto-puta Drač-Niš, Beograd ponovo potvrđuje svoju želju da zadrži preovlađujući fokus na etničkim terminima“, dodaje Seljimi i naglašava da „albanska vlada ne sme da upadne u takvu zamku“.

„Dobrosusedski odnosi su izuzetno važni u procesu integracije u EU i otopljavanje odnosa između Tirane i Beograda postalo je moguće kao derivat dijaloga između Prištine i Beograda. Zbog sastanaka kao što je taj u Nišu, gde su ekonomija i politička saradnja u fokusu, niko u Prištini ne bi trebalo da se ljuti. Ali biće razočaravajuće ako Albanija pristane da učestvuje ili čak bude svedok preimenovanje auto-puta Priština-Tirana“, zaključuje Seljimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: