U Prištini zakazani protesti protiv Jeremića

Dva odvojena protestna okupljanja zakazana su u Prištini protiv kandidature Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, piše "Danas".

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

10:49

U Prištini zakazani protesti protiv Jeremića
Foto: CIRSD

Protesti su zakazani uz obrazloženje da bi, ukoliko bi Jeremić došao na tu funkciju, prijem Kosova u UN bio blokiran narednih 10 godina.

Prvi protest će se održati u subotu 27. avgusta, pred najnovije glasanje o kandidatima za šefa UN koje je zakazano za ponedeljak 29. avgusta, i organizuju ga politički aktivisti, uz podršku stranaka.

Organizatorka tog protesta Jeta Beriša je izjavila portalu Balkan insajt da smatra da je Jeremić najveći antialbanski političar i da ako on postane generalni sekretar UN, Kosovo neće moći da postane članica svetske organizacije.

Ona je rekla da Jeremić ima šanse da bude izabran na mesto šefa UN na kome bi mogao da ostane 10 godina.

"Balkan insajt" podseća i da je ranije ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio da je Jeremić lobirao protiv međunarodnog priznanja Kosova i suprotstavljao se američkoj i politici EU o Kosovu.

Kazao je i da je Jeremić "najmanje odgovarajući kandidat" za generalnog sekretara UN i da nema "miroljubivi karakter" kakav bi osoba na toj funkciji trebalo da ima.

Drugi protest su, prema pisanju prištinskih medija, najavile organizacije žena sa Kosova za subotu 3. septembra i za njega imaju podršku organizacija majki i žena žrtava rata u Bosni i Hercegovini.

Organizacije Feminizam, Vomen, Savez žena Kosova i Majke su saopštile da su dobile podršku organizacije Majke Srebrenice i Žepe, koje su poslale protestno pismo svim članicama Saveta bezbednosti zbog kandidature Jeremića.

U saopštenju, koje prenose prištinski mediji, navodi se da će Kosovo izgubiti mogućnost da postane članica UN ako Jeremić bude postavljen na mesto generalnog sekretara UN.

"Za dobrobit svih mučenika, zarad svih albanskih majki obučenih u crno, svih silovanih devojaka i žena i zbog svih kosovskih porodica koje još nisu pronašle ostatke rodbine nestale tokom rata pozivamo vas na masovni protest u subotu, 3. septembra, 2016. godine", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: